Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro vás kimchi dobré?
Epidemiologické důkazy o tom, že konzumace kimchi může znatelně zvyšovat riziko rakoviny.
Víme, že zelenina snižuje riziko rakoviny, ale jak je to s fermentovanou zeleninou? Kimchi je korejské jídlo, obvykle vyráběné z kysaného zelí. Škodlivé, neškodné, prospěšné?
Škodlivé. Teoreticky může zdvojnásobit riziko rakoviny prsu. A může až 10x zvýšit pravděpodobnost, že dostanete rakovinu prostaty, k čemuž stačí jíst jen jednu lžíci denně.
To je jedna ze studií, které letos změnily mé stravovací návyky. Legrační je, že kdykoliv přijdu domů z knihovny plné lékařské literatury, má rodina se automaticky ptá: „Tak, co dalšího teď přestaneme jíst?“ Případně se ptají: „Hm, proč je najednou ve všem petrželka?“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H. Yu, J. Y. Hwang, J. Ro, J. Kim, and N. Chang. Vegetables, but not pickled vegetables, are negatively associated with the risk of breast cancer. Nutr Cancer, 62(4):443{453, 2010.
- L. Jian, D. H. Zhang, A. H. Lee, and C. W. Binns. Do preserved foods increase prostate cancer risk? Br. J. Cancer, 90(9):1792{1795, 2004.