Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je vitamín D3 lepší než vitamín D2?
Vitamín D3 – ať už ze slunce, živočišných nebo rostlinných zdrojů – může být lepší volbou než vitamín D2 z hub.
Před lety se ukázalo, že vitamin D není slunečním vitamínem jen pro nás, ale také pro houby. Když například vezmete houby shiitake a dáte je po lampu napodobující sluneční svit na jednu hodinu, houby vytvoří vitamín D. Stejně jako my, když se sluníme u bazénu. Nyní většina hub, které zakoupíte v obchodech, nemá žádný vitamín D, protože jsou pěstovány ve tmě. Dnes jsou však na trhu již i odrůdy ozářené sluncem, jež obsahují značné množství vitamínu D. Jsou k dispozici dokonce i v podobě houbového prášku. Některé houby rostoucí venku ve volné přírodě mohou také obsahovat vitamín D, ale jen okolo 12 % doporučené denní dávky na jeden šálek.
Je však vitamín D z hub biologicky dostupný? V roce 2008 byla zveřejněna případová zpráva o muži tmavé pleti, který pobýval v zimě v Anglii a stejně jako každý 9. z deseti lidí pocházejících z jihu Asie a žijících ve Velké Británii měl nedostatek vitamínu D. Jeho lékař mu předepsal doplněk stravy s vitamínem D. Po provedení vlastního výzkumu možností se však pacient rozhodl vyléčit svépomocí. V místním obchodě si zakoupil UV žárovku a začal si doma ozařovat obyčejné žampióny. Vždy ozářil dva šálky den předem a poté je osmahl a snědl. Dělal to tak každý den po dobu tří měsíců. Jeho hladiny vitamínu D skutečně vzrostly a muž byl vyléčen.
Je tedy rozumné předpokládat, že takové houby mohou být schopné poskytnout zdroj vitamínu D osobám ohroženým nedostatkem vitamínu D. Jednalo se ovšem pouze o jednu osobu, takže je nutné provést další výzkum.
Nakonec vzniklo několik studií. „Biologická dostupnost vitaminu D z hub ozářených ultrafialovým světlem u zdravých dospělých lidí s nedostatečnými hladinami vitamínu D: randomizovaná a kontrolovaná studie.“ Srovnávali houby s doplňkem obsahujícím vitamín D a s placebem. A jak houby, tak doplňky byly stejně účinné při zvyšování hladin D ve srovnání s placebem. Houby obsahují vitamín D2, který běžně získáváme z kvasnic, jedná se o formu vitamínu D běžně předepisovanou lékaři k léčbě jeho nedostatku. Většina doplňků stravy však obsahuje D3, což je typ, který se vyskytuje u rostlin a zvířat a běžně se získává z ovčí vlny.
V roce 2008 bylo zjištěno, že vitamin D2 byl stejně účinný jako D3 při udržování dostatečných hladin vitaminu D při standardních denních dávkách. Nezdálo se, že by moc záleželo na tom, jestli lidé dostávali D2, D3 nebo jejich kombinaci. Oba vitamíny zlepšily jejich hladiny vitamínu D v krvi. To je však studie stará pět let. Co nového víme nyní? Je vitamin D2 lepší než vitamin D3?
Zřejmě to závisí na tom, kolik ho přijmete a jaké jsou vaše výchozí hodnoty. Pokud užíváte 4 000 mezinárodních jednotek vitamínu D denně, zdá se, že neexistuje žádný významný rozdíl ve schopnosti D2 a D3 zvýšit jeho hladiny. Pokud však užíváte megadávky na týdenní nebo měsíční bázi, v dávkách až 50 000 mezinárodních jednotek naráz, D3 účinkuje lépe než D2. Pokud nemáte vitamínu D nedostatek, vaše hladiny jsou v normě, například když si dostatek vitamínu vyrobíte z kalifornského slunce, pak D2 z hub nebo doplňků stravy vaše hladiny dále nezvýší.
Proč vůbec nějaké doplňky užívat, když máte vitamínu D dostatek? Jediný důvod, proč nám záleží na hladinách vitamínu D naší krvi, jsou přínosy, které očekáváme při udržování vyšších hladin, například prodloužení života. Poslední odborný posudek organizace Cochrane Collaboration na téma vitamínu D a úmrtnosti zjistil, že zatímco doplňování vitamínem D3 dokázalo snížit úmrtnost, další formy vitamínu D, včetně D2, nikoliv. Může to být sice proto, že většina studií na D2 používala opravdu vysoké dávkování, až 300 000 mezinárodních jednotek s injekčním podáním, ale přesto, dokud nebudeme mít k dispozici lepší poznatky potvrzující účinnost D2 v prodlužování délky života, vitamín D3, zvířecího a rostlinného původu, může být výhodnější než vitamín D2 pocházející z hub.
Nejlepší tvor, od kterého můžete D3 získat, jste vy sami! Pokud však žijete v zeměpisné šířce, kde nejste schopni získat dostatek ze slunce, pak máte stále k dispozici živočišné i rostlinné vitamínové doplňky s obsahem D3.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Ozzard, G. Hear, G. Morrison, M. Hoskin. Vitamin D deficiency treated by consuming UVB-irradiated mushrooms. Br J Gen Pract 2008 58(554):644 - 645
- P. Urbain, F. Singler, G. Ihorst, H.-K. Biesalski, H. Bertz. Bioavailability of vitamin D₂ from UV-B-irradiated button mushrooms in healthy adults deficient in serum 25-hydroxyvitamin D: A randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr 2011 65(8):965 - 971
- M. F. Holick, R. M. Biancuzzo, T. C. Chen, E. K. Klein, A. Young, D. Bibuld, R. Reitz, W. Salameh, A. Ameri, A. D. Tannenbaum. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating concentrations of 25-hydroxyvitamin D. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2008 93(3):677 - 681
- K. M. Phillips, D. M. Ruggio, R. L. Horst, B. Minor, R. R. Simon, M. J. Feeney, W. C. Byrdwell, D. B. Haytowitz. Vitamin D and sterol composition of 10 types of mushrooms from retail suppliers in the United States. J. Agric. Food. Chem. 2011 59(14):7841 - 7853
- C. B. Stephensen, M. Zerofsky, D. J. Burnett, Y.-P. Lin, B. D. Hammock, L. M. Hall, T. McHugh. Ergocalciferol from mushrooms or supplements consumed with a standard meal increases 25-hydroxyergocalciferol but decreases 25-hydroxycholecalciferol in the serum of healthy adults. J. Nutr. 2012 142(7):1246 - 1252
- L. Tripkovic, H. Lambert, K. Hart, C. P. Smith, G. Bucca, S. Penson, G. Chope, E. Hyppönen, J. Berry, R. Vieth, S. Lanham-New. Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: A systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2012 95(6):1357 - 1364
- O. S. Atik. Is vitamin D2 better than vitamin D3? Eklem Hastalik Cerrahisi 2012 23(2):61
- Ricardo Boland, Mario Skliar, Alejandro Curino, Lorena Milanesi. Vitamin D compounds in plants. Plant Science 164 (2003) 357 {'A}/369 2003 164(NA):357-369
- Viraj J. Jasinghe, Conrad O. Perera. Distribution of ergosterol in different tissues of mushrooms and its effect on the conversion of ergosterol to vitamin D2 by UV irradiation. Food Chemistry 2005 92(NA):541-546
- G. Bjelakovic, L. L. Gluud, D. Nikolova, K. Whitfield, J. Wetterslev, R.G. Simonetti, M. Bjelakovic, C. Gluud. Vitamin D supplementation for prevention of mortality in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jul 6;(7):CD007470.
Images thanks to bark, Jim of JimOnLight, chimothy27, & eyesore9 via flickr; and Evan-Amos & Ben Mills via Wikimedia