Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Když nám dusitany škodí
Dusičnany obsažené v masných výrobcích se přeměňují na nitrosaminy, což je třída silných karcinogenů, které najdeme v cigaretovém kouři. To by mohlo vysvětlit, proč je konzumace párků spojena s výskytem dvou nejběžnějších typů dětských rakovin – nádorů na mozku a dětskou leukémií.
Náš příběh začíná v roce 1957 na norské kožešinové farmě. Jeden z norků zemřel na maligní nádorové onemocnění jater. Hospodářská zvířata začala umírat na rakovinu jater, což bylo zásadní.
To, co spojovalo všechny případy, byla přítomnost rybí moučky v krmivech. Tuto rybí moučku začalo Norsko konzervovat dusitanem sodným. Následný výzkum ukázal, že dusitany za určitých okolností mohou tvořit nitrosaminy, které přímo poškozují DNA a jsou všeobecně známy jako klíčové karcinogeny přítomné v cigaretovém kouři. Výskyt nitrosaminů v potravinách je považován za velmi závažný a znepokojuje nás téměř půl století.
Dnes víme, že dusitany přidávané do průmyslově zpracovaného masa mohou stát za tvorbou karcinogenních nitrosaminů, řazených mezi nejsilnější chemické karcinogeny. Například těhotné ženy, které jedí párky v rohlíku, riskují u svých dětí vznik mozkových nádorů (2. nejčastější forma rakoviny u dětí). Děti, které často jedí párky v rohlíku, mají 10krát vyšší pravděpodobnost vzniku leukémie, nejčastější formy rakoviny u dětí.
Loňský článek o šunce jako součásti zdravé stravy v časopise Věda o mase přinesl mírnou úlevu: „Faktory vztahující se ke zdraví a pocitům pohody jsou stále důležitějšími činiteli při rozhodování spotřebitelů; chuť šunky ale obvykle vysoce převáží tyto obavy.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Koppang N. A survey of feeding N-nitrosodimethylamine (NDMA) to domestic animals over an 18 year period. IARC Sci Publ. 1980;(31):779-85.
- Huncharek M, Kupelnick B. A meta-analysis of maternal cured meat consumption during pregnancy and the risk of childhood brain tumors. Neuroepidemiology. 2004 Jan-Apr;23(1-2):78-84.
- Jiménez-Colmenero F, Ventanas J, Toldrá F. Nutritional composition of dry-cured ham and its role in a healthy diet. Meat Sci. 2010 Apr;84(4):585-93. Epub 2009 Nov 1.
- Sakshaug J, Sögnen E, Hansen MA, Koppang N. Dimethylnitrosamine; its hepatotoxic effect in sheep and its occurrence in toxic batches of herring meal. Nature. 1965 Jun 19;206(990):1261-2.
- Nitrites, nitrosamines, and cancer. Lancet. 1968 May 18;1(7551):1071-2.
- Vogtmann H, Biedermann R. The nitrate story--no end in sight. Nutr Health. 1985;3(4):217-39.
- de la Monte SM, Neusner A, Chu J, Lawton M. Epidemilogical trends strongly suggest exposures as etiologic agents in the pathogenesis of sporadic Alzheimer's disease, diabetes mellitus, and non-alcoholic steatohepatitis. J Alzheimers Dis. 2009;17(3):519-29.
- Pegg RB; Shahidi F. Nitrite curing of meat : the N-nitrosamine problem and nitrite alternatives. Trumbull, Conn. : Food & Nutrition Press, 2000.
Images thanks to the CancerProject.org and Ben Grey via Flickr