Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Konzumace masa a rozvoj diabetu 1. typu
Konzumace masa během kojení je spojena se zvýšeným rizikem cukrovky 1. typu, pravděpodobně jakožto následek glykotoxinů a bakterií paratuberkulózy obsažených v mase, které se pak mohou dostat i do mateřského mléka.
Mycobacterium paratuberculosis není jen vážným problémem pro globální živočišný průmysl, ale může být také spouštěcím faktorem pro diabetes 1. typu. Domníváme se tak, protože paratuberkulózní bakterie byly nalezeny v krvi většiny testovaných diabetiků 1. typu. Nejspíše se tam dostaly prostřednictvím kupovaného mléka. Tyto mykobakterie totiž mohu přežít pasterizaci.
Jak je to však s masem? Mycobacterium paratuberculosis byla nalezena v hovězím, vepřovém a kuřecím mase. Je to střevní bakterie a kontaminace fekáliemi je bohužel při zpracování na jatkách nevyhnutelná. Pokud maso není dostatečně tepelně upraveno, mohou se v něm nacházet živé mykobakterie paratuberkulózy.
Mleté hovězí maso může představovat největší potenciální riziko pro hromadění těchto bakterií, protože významná část masa pochází z vyřazeného mléčného skotu, který byl vyřazen možná právě proto, že měl paratuberkulózu. Bakterie se pak dostane přímo do lidského potravinového řetězce. Takové maso obsahuje více bakterií kvůli fekální kontaminaci mízních uzlin, které se ocitnou v mletém mase. Proces mletí zapracuje bakterie ještě hlouběji do masa. Vzhledem k závažnosti důkazů a rozsahu potenciálních zdravotních problémů pro lidi, nám zásady předběžné opatrnosti naznačují, že je načase podniknout kroky k omezení expozice člověka tomuto patogenu. Přinejmenším bychom měli přestat posílat infikovaná zvířata k jatečnému zpracování pro lidskou spotřebu.
Víme, že expozice z mléka je spojena s diabetem 1. typu, ale jak je to s masem? Byl učiněn pokus vyčíslit nutriční faktory, které by mohly pomoci vysvětlit až 350násobné rozdíly ve výskytu diabetu 1. typu napříč světem. Proč je v některých částech světa stokrát více diabetu 1. typu?
Vskutku, čím více mléčných výrobků populace jedla, tím vyšší v ní byl výskyt diabetu 1. typu. Totéž bylo zjištěno u masa. To posiluje teorii, že zvýšení konzumace živočišného proteinu po 2. světové válce mohlo přispět k nárůstu onemocnění diabetem 1. typu. Byla zjištěna také negativní korelace, tedy prakticky ochranný účinek před diabetem 1. typu při vyšší konzumaci obilovin. To nám zapadá do celkového kontextu, kdy nižší výskyt chronických onemocnění nacházíme mezi těmi lidmi, kteří jedí více rostlinné stravy. Naopak postupné zvyšování konzumace masa jde paralelně s rostoucím výskytem onemocnění.
Pokud však jde o interpretaci srovnávání podle jednotlivých zemí, musíte být vždy obezřetní. Skutečnost, že je pro nějakou zemi daný způsob stravování typický, totiž neznamená, že tak jedli i jednotlivci, u kterých se onemocnění vyvinulo. Například podobná studie, soustřeďující se konkrétně na stravu dětí a dospívajících v různých zemích, podporuje výsledky předchozího výzkumu o důležitosti mléka a živočišných produktů v zapříčiňování diabetu 1. typu.
Další výzkum však zjistil, že v zemích, kde jedli nejvíce cukru měly děti nejmenší pravděpodobnost vzniku této nemoci. Sice tento výzkum nedosáhl statistické významnosti, protože nezahrnoval dostatek zemí, ale i kdyby vznikly další studie, které by tento nález potvrdily, mohlo to být kvůli milionu jiných faktorů. Možná, že země, ve kterých se jedlo nejméně cukru, konzumovaly třeba nejvíce vysokofruktózového kukuřičného sirupu. Taková věc se musí otestovat. Pokud analyzujete stravu diabetiků a zjistíte, co nemocní skutečně jedli, objevíte spojení mezi vyšším rizikem diabetu 1. typu konzumací mléka, cukru, chleba, limonád, vajec a masných výrobků.
Na Sardinii, kde původně na tuto souvislost mezi paratuberkulózou a diabetem 1. typu přišli, byl objeven statisticky vysoce významný vztah mezi množstvím masa a nemocností. Znamená to, že čím více masa, tím více rizika. Zejména během prvních dvou let života dítěte. Takže vysoká spotřeba masa se jeví jako důležitý kofaktor pro vývoj diabetu typu 1. typu v dětství. Ačkoliv, potřebovali bychom více dat.
Nejnovější studie na toto téma sledovala tisíce matek s dítětem a zjistila, že konzumace masa během kojení byla spojena se zvýšeným rizikem jak předklinického, tak plně rozvinutého diabetu 1. typu v době, kdy jejich dítě dosáhlo věku 8 let. Mysleli si, že by to mohlo být glykotoxiny, tzv. AGE, které se nacházejí v tepelně upraveném mase. Ty se mohou do těla dítěte přenášet prostřednictvím mateřského mléka.
Nicméně mateřským mlékem se přenáší také paratuberkulózní bakterie. Jejich kolonie výzkumníci vypěstovali z mateřského mléka žen s Crohnovou nemocí. Crohnova nemoc je další onemocnění související s bakteriemi paratuberkulózy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Feskens EJ, Sluik D, van Woudenbergh GJ. Meat consumption, diabetes, and its complications. Curr Diab Rep. 2013 Apr;13(2):298-306.
- Thorsdottir I, Ramel A. Dietary intake of 10- to 16-year-old children and adolescents in central and northern Europe and association with the incidence of type 1 diabetes. Ann Nutr Metab. 2003;47(6):267-75.
- Muntoni S, Muntoni S. Epidemiological association between some dietary habits and the increasing incidence of type 1 diabetes worldwide. Ann Nutr Metab. 2006;50(1):11-9.
- Muntoni S, Cocco P, Aru G, Cucca F. Nutritional factors and worldwide incidence of childhood type 1 diabetes. Am J Clin Nutr. 2000 Jun;71(6):1525-9.
- Virtanen SM, Nevalainen J, Kronberg-Kippilä C, Ahonen S, Tapanainen H, Uusitalo L, Takkinen HM, Niinistö S, Ovaskainen ML, Kenward MG, Veijola R, Ilonen J, Simell O, Knip M. Food consumption and advanced β cell autoimmunity in young children with HLA-conferred susceptibility to type 1 diabetes: a nested case-control design. Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):471-8.
- Niinistö S, Takkinen HM, Uusitalo L, Rautanen J, Vainio N, Ahonen S, Nevalainen J, Kenward MG, Lumia M, Simell O, Veijola R, Ilonen J, Knip M, Virtanen SM. Maternal intake of fatty acids and their food sources during lactation and the risk of preclinical and clinical type 1 diabetes in the offspring. Acta Diabetol. 2015 Aug;52(4):763-72.
- Masala S, Paccagnini D, Cossu D, Brezar V, Pacifico A, Ahmed N, Mallone R, Sechi LA. Antibodies recognizing Mycobacterium avium paratuberculosis epitopes cross-react with the beta-cell antigen ZnT8 in Sardinian type 1 diabetic patients. PLoS One. 2011;6(10):e26931.
- Bitti ML, Masala S, Capasso F, Rapini N, Piccinini S, Angelini F, Pierantozzi A, Lidano R, Pietrosanti S, Paccagnini D, Sechi LA. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in an Italian cohort of type 1 diabetes pediatric patients. Clin Dev Immunol. 2012;2012:785262.
- Masala S, Cossu D, Piccinini S, Rapini N, Massimi A, Porzio O, Pietrosanti S, Lidano R, Bitti ML, Sechi LA. Recognition of zinc transporter 8 and MAP3865c homologous epitopes by new-onset type 1 diabetes children from continental Italy. Acta Diabetol. 2014 Aug;51(4):577-85.
- Masala S, Cossu D, Piccinini S, Rapini N, Mameli G, Manca Bitti ML, Sechi LA. Proinsulin and MAP3865c homologous epitopes are a target of antibody response in new-onset type 1 diabetes children from continental Italy. Pediatr Diabetes. 2015 May;16(3):189-95.
- Waddell LA, Rajić A, Stärk KD, McEWEN SA. The zoonotic potential of Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis: a systematic review and meta-analyses of the evidence. Epidemiol Infect. 2015 Nov;143(15):3135-57.
- Muntoni S, Mereu R, Atzori L, Mereu A, Galassi S, Corda S, Frongia P, Angius E, Pusceddu P, Contu P, Cucca F, Congia M, Muntoni S. High meat consumption is associated with type 1 diabetes mellitus in a Sardinian case-control study. Acta Diabetol. 2013 Oct;50(5):713-9.
- Gerstein HC. Cow's milk exposure and type I diabetes mellitus. A critical overview of the clinical literature. Diabetes Care. 1994 Jan;17(1):13-9.
- Rani PS, Doddam SN, Agrawal S, Hasnain SE, Sechi LA, Kumar A, Ahmed N. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis is not discerned in diabetes mellitus patients in Hyderabad, India. Int J Med Microbiol. 2014 Jul;304(5-6):620-5.
- Sechi LA, Rosu V, Pacifico A, Fadda G, Ahmed N, Zanetti S. Humoral immune responses of type 1 diabetes patients to Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis lend support to the infectious trigger hypothesis. Clin Vaccine Immunol. 2008 Feb;15(2):320-6.
- Rosu V, Ahmed N, Paccagnini D, Pacifico A,Zanetti S, Sechi LA. Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis is not associated with Type-2 Diabetes Mellitus. Ann Clin Microbiol Antimicrob. 2008; 7: 9.
- Rani PS, Sechi LA, Ahmed N. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis as a trigger of type-1 diabetes: destination Sardinia, or beyond? Gut Pathog. 2010 Mar 29;2(1):1.
- Sechi LA, Paccagnini D, Salza S, Pacifico A, Ahmed N, Zanetti S. Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis bacteremia in type 1 diabetes mellitus: an infectious trigger? Clin Infect Dis. 2008 Jan 1;46(1):148-9.
- Rosu V, Ahmed N, Paccagnini D, Gerlach G, Fadda G, Hasnain SE, Zanetti S, Sechi LA. Specific immunoassays confirm association of Mycobacterium avium Subsp. paratuberculosis with type-1 but not type-2 diabetes mellitus. PLoS One. 2009;4(2):e4386.
- Paccagnini D, Sieswerda L, Rosu V, Masala S, Pacifico A, Gazouli M, Ikonomopoulos J, Ahmed N, Zanetti S, Sechi LA. Linking chronic infection and autoimmune diseases: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis, SLC11A1 polymorphisms and type-1 diabetes mellitus. PLoS One. 2009 Sep 21;4(9):e7109.
- Klanicova B, Slana I, Vondruskova H, Kaevska M, Pavlik I. Real-time quantitative PCR detection of Mycobacterium avium subspecies in meat products. J Food Prot. 2011 Apr;74(4):636-40.
- Salem M, Heydel C, El-Sayed A, Ahmed SA, Zschöck M, Baljer G. Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis: an insidious problem for the ruminant industry. Trop Anim Health Prod. 2013 Feb;45(2):351-66.
- Pribylova R, Slana I, Kralik P, Kralova A, Babak V, Pavlik I. Correlation of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis counts in gastrointestinal tract, muscles of the diaphragm and the masseter of dairy cattle and potential risk for consumers. Int J Food Microbiol. 2011 Dec 15;151(3):314-8.
- Collins MT. Food safety concerns regarding paratuberculosis. Vet Clin North Am Food Anim Pract. 2011 Nov;27(3):631-6, vii-viii.
- Ellingson JL, Anderson JL, Koziczkowski JJ, Radcliff RP, Sloan SJ, Allen SE, Sullivan NM. Detection of viable Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in retail pasteurized whole milk by two culture methods and PCR. J Food Prot. 2005 May;68(5):966-72.
- Eltholth MM, Marsh VR, Van Winden S, Guitian FJ. Contamination of food products with Mycobacterium avium paratuberculosis: a systematic review. J Appl Microbiol. 2009 Oct;107(4):1061-71.
- Waddell LA, Rajić A, Stärk KD, McEwen SA. The potential Public Health Impact of Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis: Global Opinion Survey of Topic Specialists.Zoonoses Public Health. 2016 May;63(3):212-22.
- Karvonen M, Viik-Kajander M, Moltchanova E, Libman I, LaPorte R, Tuomilehto J. Incidence of childhood type 1 diabetes worldwide. Diabetes Mondiale (DiaMond) Project Group. Diabetes Care. 2000 Oct;23(10):1516-26.
- Bannantine JP, Li L, Mwangi M, Cote R, Raygoza Garay JA, Kapur V. Complete Genome Sequence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, Isolated from Human Breast Milk. Genome Announc. 2014 Feb 6;2(1). pii: e01252-13.
- Naser SA, Schwartz D, Shafran I. Isolation of Mycobacterium avium subsp paratuberculosis from breast milk of Crohn's disease patients. Am J Gastroenterol. 2000 Apr;95(4):1094-5.
- Klijn N, Herrewegh AA, de Jong P. Heat inactivation data for Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis: implications for interpretation. J Appl Microbiol. 2001 Oct;91(4):697-704.
- Herman L, De Jonghe V, Dumon I, Grijspeerdt K, Naydenski H, D’Haese E. Clumping of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in milk and feces and growth activation after milk heating. Theme 3b: Implications for Public Health Proceedings of 8ICP 2005.
- Rademaker JL, Vissers MM, Te Giffel MC. Effective heat inactivation of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in raw milk contaminated with naturally infected feces. Appl Environ Microbiol. 2007 Jul;73(13):4185-90.
- Baptista FM, Nielsen SS, Toft N. Association between the presence of antibodies to Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis and somatic cell count. J Dairy Sci. 2008 Jan;91(1):109-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18096931
- NATIONAL MASTITIS COUNCIL, INC., BOARD OF DIRECTORS REPORT. HUMAN HEALTH RISKS ASSOCIATED WITH HIGH SOMATIC CELL COUNT MILK. SYMPOSIUM SUMMARY.
Image credit: Alden Chadwick via flickr. Image has been modified.