Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Krása sahá až pod kůži
Některé potraviny nás dokáží chránit před vznikem vrásek, zatímco jiné je mohou prohlubovat.
Kůže je největším orgánem těla, její povrch zabírá asi 1,8 metrů čtverečních. Zároveň jde o náš nejzranitelnější orgán, jelikož je vystavena jak oxidačním účinkům ultrafialového záření ze slunce, tak oxidačním účinkům kyslíku ze vzduchu. A roky oxidačního stresu si mohou vybrat svou daň. S plynoucími roky se kůže stává křehčí, tenčí a lehčeji se poraní. Ztrácí objem, pružnost a může se prověsit a zvrásnit. Co proti tomu můžeme udělat? „Zvrásnění kůže: Může jídlo něco změnit?“
Vědci měřili zdravotní stav pokožky pomocí mikrotopografické metody. Je to zajímavé, vytvoří si silikonový obtisk hřbetu vaší ruky a pak se na něj podívají pod mikroskopem. Takto vypadá mladá, pružná a zdravá kůže. Během stárnutí může naše kůže hrubnout a ochabovat. Jak to můžeme zastavit? Na stárnutí kůže se podílejí tři věci: „Oxidační stres vyvolaný poškozením slunečními paprsky, zánět a ischemie (nedokrvenost tkáně).“
Proti oxidačnímu stresu nám pomohou antioxidanty. „Za těchto okolností se mnoho kožních antioxidantů vyčerpá a musí být nepřetržitě nahrazováno, tak můžeme oddálit jinak nevyhnutelné chřadnutí, které by vedlo ke stárnutí pokožky.“ Takže rostlinné potraviny by pravděpodobně pomohly. Pak jsme zmiňovali zánět a nedostatečný průtok krve. Lze předpokládat, že nasycený tuk (zánět) a cholesterol (ischemie), mohou souviset s pozorovanými nepříznivými účinky na naši kůži.
Podívejme se, jestli se naše předpovědi naplní. „Zejména vysoký příjem zeleniny, fazolí, hrachu, čočky, sóji a olivového oleje se jeví jako ochranný faktor“ proti tvorbě vrásek. Naopak „vysoký příjem masa, mléčných výrobků a másla“ vykazuje nepříznivý vliv na pokožku. Švestky, jablka a čaj se jevily jako obzvláště nápomocné. Nedávná studie například zjistila, že fytoživiny ze zeleného čaje dokázaly ochránit pokožku před škodlivým UV zářením a zlepšit kvalitu pokožky u žen. Po několika měsících pití zeleného čaje došlo k 16% snížení hrubosti kůže a snížení odlupování kůže o 25 %. Zde jsou mikrofotografie ukazující snížené odlupování kůže a zlepšení pružnosti a hydratace kůže.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Purba MB, Kouris-Blazos A, Wattanapenpaiboon N, Lukito W, Rothenberg EM, Steen BC, Wahlqvist ML. Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr. 2001 Feb;20(1):71-80.
- Seddon JM, Egan KM, Zhang Y, Gelles EJ, Glynn RJ, Tucker CA, Gragoudas ES. Evaluation of skin microtopography as a measure of ultraviolet exposure. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1992 May;33(6):1903-8.
- Heinrich U, Moore CE, De Spirt S, Tronnier H, Stahl W. Green tea polyphenols provide photoprotection, increase microcirculation, and modulate skin properties of women. J Nutr. 2011 Jun;141(6):1202-8.
Images thanks to shawn; andrewr; and WhiteCreek via flickr