Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nebezpečí skrytá v brokolici?
Případová zpráva o ženě po bypassu žaludku typu Roux-en-Y, která se jen snažila jíst zdravě.
Přestože o výživě vznikají každoročně tisíce nových studií, z celkového pohledu je podstata jejich zjištění pozoruhodně konzistentní. Jak to shrnul Michael Pollan: „Jezte pokrmy…“ – ne však ty nezdravé – „převážně z rostlin.“
Já však nadále pečlivě zkoumám lékařskou literaturu každý rok a s otevřenou myslí. Člověk nikdy neví, co tam najde. Jen zřídka mě něco opravdu překvapí, ale tomuhle se to vskutku podařilo. Otevřel jsem odborný časopis, ve kterém stála případová zpráva nazvaná: „Nebezpečí brokolice.“
Nejprve malá vsuvka: Žaludeční bypass (resekce) typu Roux-en-y je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněno 90 % žaludku. Rozstřihnete tenké střevo a jeden konec přisvorkujete ke spodnímu konci jícnu. Jídlo po spolknutí tedy neputuje do žaludku a poté do střev, celou tuto oblast jídlo obejde pomocí připojené kličky. Žaludek je z procesu vynechán; jídlo prostě doputuje rovnou do malého vaku, který je vytvořen z malé části tkáně, jenž dříve tvořila vrchní část žaludku. Naráz tak můžete sníst pouze porci jídla velikostí podobnou palci na ruce. Celé jídlo může mít objem jen čtvrt šálku, jinak budete mít problémy.
To nás přivádí zpátky k té zprávě. Žena vážila 316 kilogramů, byla tři měsíce po operaci. Navštívila bufet s nabídkou „sněz, kolik můžeš,“ kdy za určitou sumu jíte neomezeně. Vůbec se mi nelíbí, kam ten příběh směřuje. Naštěstí byla natolik ukázněná, že si vybírala jen velmi zdravá jídla. Jenže zapomněla žvýkat. Svorky povolily a ona skončila na jednotce intenzivní péče, poté i na operačním sále. Tam jí lékaři otevřeli a nalezli „celé kousky brokolice, celé lima fazole a listovou zeleninu“ uvnitř její břišní dutiny. „Zelenina byla téměř nedotčena, bez známek žvýkání.“
Je to jistě odstrašující příběh, ale poučením není ani tak lépe žvýkat potravu po zákroku, jako spíše žvýkat lepší potravu ještě před zákrokem, aby vaše vnitřní orgány mohly zůstat neporušené.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to Michael Pollan, and to Andrzej 22 and Evan-Amos via Wikimedia Commons.