Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejzdravější ovoce
Zázračné účinky bobulovitého ovoce.
Takže ano, vodní meloun je zdravé ovoce. Zdravější, než jsme si mysleli, ale existují druhy ještě zdravější. Listová zelenina je nejzdravějším typem zeleniny, ale co je nejzdravějším ovocem?
Před pár lety jsem mluvil o studiích, naznačujících, že konzumací jediné porce bobulovitého ovoce denně můžeme prodloužit svůj život o jeden rok. Počkejte chvíli – chutná skvěle a ještě nám dokáže prodloužit život? Přesně to rostlinná strava nabízí.
Další letošní dobrá zpráva se týká brusinek a borůvek. Obecně platí, že bobuloviny jsou bohaté na úžasné fytoživiny s pěknými jmény, jako je petunidin. To je další rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými potravinami. V rostlinných potravinách jsou například taniny v čaji, gingeroly v zázvoru, nebo třeba kyselina rozmarýnová a limonoidy, jako je limonin a tangeritin.
Zato v živočišných potravinách najdeme látky jako jako putrescin – ve svalovině krůt. Toto píšou v časopise Journal of Nutrition. Putrescin vskutku nejde moc lehce přes jazyk. Upřímně bych ani nechtěl, aby mi na jazyk vůbec přišel.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Collins JK, Wu G, Perkins-Veazie P, Spears K, Claypool PL, Baker RA, Clevidence BA. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6.
- Neto CC. Cranberry and blueberry: evidence for protective effects against cancer and vascular diseases. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):652-64.
- Girdhar SR, Barta JR, Santoyo FA, Smith TK. Dietary putrescine (1,4-diaminobutane) influences recovery of Turkey poults challenged with a mixed coccidial infection. Girdhar SR, Barta JR, Santoyo FA, Smith TK.
Image thanks to LexnGer via Flickr.