Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Neškodné umělé sladidlo
Většina umělých sladidel na trhu je spojena se zdravotními problémy.
A teď přicházejí na řadu umělá sladidla. Škodlivá nebo neškodná?
6-methyl-l, 2,3-oxathiazin-4 (3H) -on, 2,2-dioxid, také známý jako acesulfam K, prodává se jako Sweet One. Aspartyl-fenylalanin-1-methylester, také známý jako aspartam nebo NutraSweet. Kyselina cyklohexansulfamová, známá jako cyklamát, prodávaná jako Sugar Twin. (2R, 3S) -butan-l, 2,3,4-tetraol, neboli erythritol, prodávaný jako Zsweet. Benzo-sulfinid, sacharin, náhodně objevený při experimentech s deriváty uhelného dehtu. v prodeji jako Sweet’N Low. Steviolové glykosidy z rostliny stevie, nyní prodávané společností Coca-Cola jako Truvia a společností Pepsi Cola jako PureVia. Chlorovaná uhlovodíková sukralóza, náhodně objevená na Queen’s College v Londýně, když se snažili vytvořit nový pesticid. V prodeji je pod názvem Splenda. A nakonec hexahydroxyhexan neboli sorbitol. Vše na co si vzpomenete!
Minulý rok jsme se dozvěděli, že aspartam může být škodlivý; nedávno byl dán i do spojitosti s hypertenzí. Ale co ta ostatní sladidla? Dám vám dva nápovědy. Zaprvé, žádné z nich není prospěšné. Proč? Protože žádné z nich nemá jakoukoliv výživovou hodnotu, žádné kalorie, ale ani žádnou nutriční hodnotu. A druhá nápověda je, že ne všechna jsou škodlivá. Na základě nejlepšího dostupného vědeckého poznání, alespoň jedno nebo více z nich jsou neškodná.
Tak co myslíte? Acesulfam? Škodlivý nebo neškodný? Škodlivý, loni byl dán do spojitosti s poškozením DNA. A co Sugar Twin? Škodlivý nebo neškodný? Možná si na Sugar Twin nepamatujete, protože byl zakázán před 39 lety. Ale v Kanadě je stále legální! A co Zsweet? Škodlivý nebo neškodný? Neškodný! Přirozeně se vyskytuje v hruškách, melounech a hroznech, vstřebává se ve střevě, takže nemá laxativní účinek. A vylučuje se v moči prakticky beze změny. A co sacharin? Způsobuje rakovinu močového měchýře u samců potkanů, ale ne u samic potkanů. A co u lidí? Škodlivý nebo neškodný? Sacharin může způsobovat rakovinu močového měchýře i u lidí.
A co stévie? Obrovské množství nových výzkumů o stévii, ale… stále nemáme definitivní závěry. Podíváme se na to příští rok. Máme tu však verdikt o sukralóze. Co myslíte? Škodlivá nebo neškodná? Škodlivá, především kvůli roli, kdy se může stát spouštěčem migrény. A konečně cukerné alkoholy: sorbitol a xylitol. Škodlivé nebo neškodné? Na rozdíl od erythritolu nejsou tyto cukerné alkoholy absorbovány; do tlustého střeva tak přitahují tekutiny a mohou mít projímavý účinek.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org