Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Novinky o spirulině
Potenciální neurotixicita je dalším důvodem, proč se konzumace spiruliny obávat.
Jak je to s mikroskopickými zelenými potravinami, například spirulinou? Ze všech kontroverzních zjištění z vědecké literatury, které jsem s vámi za ta léta sdílel, je tohle to, o kterém mi chodí nejvíce dotazů poštou. Lidé milují své brčálové doplňky stravy. Proto jsem bedlivě sledoval všechen nový výzkum a nyní nadešel čas sdělit vám novinky.
Není pochyb o tom, že spirulina dokáže určité úžasné věci. Nicméně tak jako se vším v životě, i zde jde hlavně o poměr rizik k přínosům. Přestože v roce 2007 vyšly na světlo poznatky mířící proti spirulině, a já jsem tu svou vyhodil a pobídl ostatní k tomu, aby udělali to stejné, je možné, že se bilance důkazů posunula zpět ve prospěch spiruliny? Je stále škodlivá? Neškodná? Nebo ji lze opět považovat za přínosnou?
V roce 2007 jsem byl znepokojen spirulinou kvůli zprávám o rozkladu svalů. Tyto nové poznatky mě zase přiměly dělat si starosti také ohledně rakoviny jater. Bylo zjištěno, že 94 % vzorků spiruliny bylo kontaminováno hepatotoxickými mikrocystinovými toxiny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Jennifer via sweetonveg