Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Olovem kontaminované vývary z kostí
Bio kuřecí vývar je oblíbenou položkou v jídelníčku zastánců paleo stravy, ale co nám testy prozradí o přítomnosti toxického těžkého kovu olova v tomto vývaru?
Existují toxikologické problémy spojené s výrobou a zpracováním masa, například přítomnost různých toxických znečišťujících látek, od dioxinů a polychlorovaných bifenylů až po karcinogeny v tepelně upraveném mase. Karcinogeneze, tedy rozvoj rakoviny, může být hlavním problémem, ale existuje i řada dalších toxických reakcí, která je spojená se spotřebou masných produktů.
Olovo může být například toxické pro nervy, gastrointestinální trakt, kostní dřeň a ledviny. Kde můžeme olovo v potravním řetězci najít? Obecně lze říci, že nejvyšší hladiny olova, podobně jako arsenu a rtuti, byly nalezeny v rybách. Sardinky měly nejvíce arsenu, ale tuňák by sardinky porazil, pokud jde o obsah rtuti a olova. Obhájci vyšší konzumace ryb argumentující prospěšností pro zdraví ale neberou v potaz vedlejší produkty rybí produkce, kterými jsou krmena chovná zvířata, tedy i chovné ryby. Pokud jsou některé tilápie krmeny zbytky z chovu tuňáka, mohou mít v těle těžké kovy a ty pak předat nám. Nejvyšší hladiny olova byly nalezeny ve zmrazených filetách platýse, v průměru dokonce nad zákonným limitem pro olovo.
Bylo prokázáno, že expozice olovu má nepříznivý vliv na téměř každý orgán v těle. Symptomy chronické expozice začínají ztrátou paměti a zácpou a končí impotencí a depresemi. To se děje při velmi vysoké expozici. My víme, že krevní hladiny olova v rozmezí, které je v současné době považováno za přijatelné, jsou spojeny se zvýšeným výskytem dny a hyperurikémie, tedy zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.
Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a Světové zdravotnické organizace nepovažujeme hladiny olova v krvi za zvýšené u hodnot nižších než 25 (mikrogramů na decilitr). A tak byste předpokládali, že u všech těchto hodnot nedochází k poškozování zdraví, ale i v celé této „přijatelné“ hladině korelovalo nižší množství olova s nižší hladinou kyseliny močové v krvi a nižším rizikem vzniku dny. Úroveň hladiny olova v krvi 20krát pod stanovenou úrovní i přesto může být spojena se zvýšeným výskytem dny.
Tato data naznačují, že neexistuje nic takového jako „bezpečná“ úroveň expozice olovu. Jakmile se olovo dostane do těla, dochází k jeho kumulaci. Hromadí se v kostech a trvá až 30 let, než se zbavíme poloviny jeho výchozího množství. Nejlepší strategií je v první řadě vůbec se olovu nevystavovat. Pokud se hromadí v kostech, co když si uvaříme vývar z kostí?
Víme, že kosti hromadí a zadržují olovo. Toto olovo může být následně z kostí extrahováno. Zjistilo se, že vývar z kostí, které jsou získány z chovných zvířat, s sebou může nést riziko kontaminace olovem. Koho se to týká?
Konzumace vývarů z kostí je doporučována mnoha zastánci tzv. paleostravy. Na internetu se můžete dozvědět vše o přínosech vývaru z kostí, ale už se nedočtete nic o teoretickém riziku kontaminace olovem. Riziko bylo teoretické – až do této chvíle. Bylo zjištěno, že vývar z kuřecích kostí může obsahovat výrazně vyšší množství olova, a to až do desetinásobné výše.
Vzhledem k nebezpečí konzumace potravin s obsahem olova je doporučeno, aby lékaři a odborníci na výživu brali v potaz riziko kontaminace olovem, když pacientům doporučují jíst vývar z kostí. Ale co když bychom použili pouze kosti bio kuřat z volného výběhu? Přesně ty byly použity: kosti bio kuřat z volného výběhu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- E Krishnan, B Lingala, V Bhalla. Low-level lead exposure and the prevalence of gout: an observational study. Ann Intern Med. 2012 Aug 21;157(4):233-41.
- J A MOnro, R Leon, B K Puri. The risk of lead contamination in bone broth diets. Med Hypotheses. 2013 Apr;80(4):389-90.
- G Perello, R Marti-Cid, J M Llobet, J L Domingo. Effects of various cooking processes on the concentrations of arsenic, cadmium, mercury, and lead in foods. J Agric Food Chem. 2008 Dec 10;56(23):11262-9.
- S A Saidi, M S Azaza P Windmolders, J van Pelt, A El-Feki. Cytotoxicity evaluation and antioxidant enzyme expression related to heavy metals found in tuna by-products meal: An in vitro study in human and rat liver cell lines. Exp Toxicol Pathol. 2013 Nov;65(7-8):1025-33.
- P Olmedo, A Pla, A F Hernandez, F Barbier, L Ayouni, F Gil. Determination of toxic elements (mercury, cadmium, lead, tin and arsenic) in fish and shellfish samples. Risk assessment for the consumers. Environ Int. 2013 Sep;59:63-72.
- L Check, A Marteel-Parrish. The fate and behavior of persistent, bioaccumulative, and toxic (PBT) chemicals: examining lead (Pb) as a PBT metal. Rev Environ Health. 2013;28(2-3):85-96.
- Püssa T. Toxicological issues associated with production and processing of meat. Meat Sci. 2013 Dec;95(4):844-53.
Images thanks to Jessica & Lon Binder via Flickr.