Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Otrava ciguatoxinem a chronický únavový syndrom
Účinky neurotoxinů někdy kontaminujících ryby jako kanic červený a mořský okoun mohou přetrvat celá desetiletí.
Otrava ciguatoxinem patří mezi nejčastější otravy z jídla. Vyskytuje se po konzumaci ryb kontaminovaných neurotoxiny vytvářenými určitými řasami. Tyto látky se pak hromadí v potravinovém řetězci. Stačí několik soust a otrava je na světě. Je to znepokojující. Otrávená ryba vypadá normálně, normálně chutná i voní. Ciguatoxiny jsou navíc odolné vůči všem metodám tepelné úpravy. Nelze proto nijak lehce předpovědět, zda váš tropický kulinářský sen zničí noční můra v podobě otravy.
Toxiny přitom opravdu způsobují noční můry. Asi 1 z 6 otrávených lidí může pociťovat halucinogenní příznaky otravy: což jsou nedostatečná koordinace, halucinace, deprese a noční můry. Nejvíce lidí utrpí některý z neurologických příznaků: mravenčení, znecitlivění a pocit chladu. Lidé s otravou ciguatoxiny například uváděli, že osvěžující ponoření se do oceánu jim způsobilo palčivou bolest a pití vychlazeného piva jim připadalo jako pití příliš horké kávy.
Občas se vyskytne změna vnímání teplot. Studené se jeví jako horké a naopak. Samotný toxin může být po požití ryb také pohlavně přenášen oběma směry. Jak řekl jeden z mých oblíbených bloggerů píšící o tématu veřejného zdraví: když se žhavý sex promění v chladný a bolestivý, obviňujte z toho večeři.
Příznaky přitom mohou vytrvat celé měsíce nebo dokonce roky. Průběžný výzkum ukázal, že lidé s chronickým únavovým syndromem mohou ve skutečnosti trpět dlouhodobými účinky této otravy z ryb. Někdy se vyskytne také tzv. polymyositida, která se projevuje rozptýlenou bolestí svalů a zánětem. Někteří jedinci, kteří prodělali otravu rybou před 25 lety, mohou pociťovat opětovné projevy neurologických poruch během období přepracování, únavy nebo zvýšeného stresu. Toxiny můžeme najít v jejich tělech i o několik desítek let později.
Nedávná ohniska výskytu v New Yorku k problému přitáhla pozornost. Muž sní v manhattanské restauraci kanice, jde o aktivního člověka, denně uplave přes tři kilometry, znenadání ho však zasáhnou potíže s chozením, které přetrvají celé měsíce. Nejde přitom o vzácné případy. Otrava ciguatoxiny postihne ročně odhadem 15 0000 Američanů. Otrava způsobila stovky hospitalizací a dokonce i několik úmrtí.
Znovu připomínám, že toxiny jsou bezbarvé, bez zápachu a příchuti, navíc nejdou zničit tepelnou úpravou. Vědci ze Střediska pro kontrolu nemocí proto doporučují zaměřit úsilí na vzdělávání, poučit lidi, jak se mohou vyhnout otravě tím, že nebudou konzumovat rizikové ryby. Americká lékařská asociace nabídla podobnou radu. Dle ní je jediný způsob, jak se vyvarovat otravy, vůbec nejíst takové ryby, jako jsou kanic a chňapal. Problémem však je, že asi třetina ryb prodávaných v USA je špatně označena. Člověk tedy neví, co kupuje. Někteří navrhují dát velký kus rybího masa kočce, použít ji jako ochutnávače, a pokud bude po 6 hodinách stále v pořádku, můžete rybu sníst. To je však považováno za neetické. Jestli je neetické krmit takovou rybou kočku, jak by mohlo být etické podat danou rybu k jídlu členům své rodiny?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J P Quod, J Turquet. Ciguatera in Réunion Island (SW Indian Ocean): epidemiology and clinical patterns. Toxicon. 1996 Jul;34(7):779-85.
- T Voets. TRP channel blamed for burning cold after a tropical fish meal EMBO J. Oct 3, 2012; 31(19): 3785–3787.
- R Pennotti, E Scallan, L Backer, J Thomas, F J Angulo. Ciguatera and scombroid fish poisoning in the United States. Foodborne Pathog Dis. 2013 Dec;10(12):1059-66.
- D M Goodman, J Rogers, E H Livingston. Ciguatera Fish Poisoning JAMA, June 26, 2013—Vol 309, No. 24.
- T A Ruff, R J Lewis. Clinical aspects of ciguatera: an overview. Pacific Health Dialog Vol 4 No 2.
- E D Barton, P Tanner, S G Turchen, C L Tunget, A Manoguerra, R F Clark, Ciguatera fish poisoning. A southern California epidemic. West J Med. 1995 Jul;163(1):31-5.
- L Lehane, R J Lewis. Ciguatera: recent advances but the risk remains. Int J Food Microbiol. 2000 Nov 1;61(2-3):91-125.
- E W Stommel, J Parsonnet, L R Jenkyn. Polymyositis After Ciguatera Toxin Exposure. Arch Neurol. 1991 Aug;48(8):874-7.
- N Graber, F Stavinsky, R Hoffman, J Button N Clark, DYC Dept of Health and Mental Hygiene, S Martin, CDC, and more. Ciguatera Fish Poisoning — New York City, 2010–2011. MMWR February 1, 2013 Vol. 62 No. 4.
- J L Jacquet. D Pauley. Trade secrets: Renaming and mislabeling of seafood Marine Policy Volume 32, Issue 3, May 2008, Pages 309–318.
Images thanks to NEON ja and Richard Bartz via Wikimedia Commons.