Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Ovocná šťáva selhala
Zpracováním ovoce na šťávu přijdeme až o 90 % jeho výživové hodnoty.
Tyto nové poznatky nám umožňují odpovědět na celou řadu palčivých otázek a dávají nám možnost zahrát si spolu hru „Co je zdravější?“
Co je zdravější? Jeden pomeranč nebo šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy vyrobené asi ze tří pomerančů? Kdo si myslí, že je to pomeranč? Kdo hlasuje pro šťávu? Ačkoliv se do šťávy vtěsná hned několik pomerančů, stále je zdravější dát si jeden celý pomeranč.
Co je zdravější, jedno jablko, šálek jablečné šťávy, šálek sušených jablek nebo šálek jablečného pyré? Dám vám nápovědu: je to jablko. A co je hned za ním? Myslíte, že šťáva? Kdo si myslí, že jsou to sušené jablečné kroužky? Nebo snad jablečné pyré?
Jablečná šťáva to rozhodně není. Dokonce máme jednu studii ukazující, že „odpad“ vznikající při odšťavňování má skvělé protirakovinné účinky, což je právě to, co nám po odšťavnění zbude a do šťávy se nedostane. Takže všechno, co jsme při výrobě šťávy odstranili, je to, co pomáhá proti rakovině. Další studie zkoumající hroznovou šťávu zjistila, že při odšťavnění hroznů a pitím šťávy přicházíme o 90 % živin obsažených v celém ovoci. Mimochodem pokud jste tipovali jablečné pyré, pak jste také ze hry. Sušené ovoce obecně (bez přidaného cukru) je velmi zdravé.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- U.S. Department of Agriculture. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods—2007. November 2007.
- M.J. McCann, C.I. Gill, G. O’Brien, J.R. Rao, W.C. McRoberts, P. Hughes, R. McEntee, & I.R. Rowland. Anti-cancer properties of phenolics from apple waste on colon carcinogenesis in vitro. Food Chem Toxicol, 45(7):1224-1230, 2007.
- R.T. Threlfall, J.R. Morris, L.R. Howard, C. R. Brownmiller, & T.L. Walker. Pressing effects on yield, quality, and nutraceutical content of juice, seeds, and skins from black beauty and sunbelt grapes. Journal of Food Science, 70:167-171, 2006.