Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Plísňové toxiny v jablkách
Výzkumníci informují o hladinách plísňových toxinů v jablečných šťávách z bio i konvenčních jablek.
Pravda nebo nepravda? Mnozí z nás jsme v dětství slyšeli, že nemáme jíst hnědé části jablek. Můžeme tedy jíst celá jablka, včetně pohmožděných částí?
Patulin je mykotoxin produkovaný plísní, která infikuje jablka, a může způsobit tyto charakteristické hnědé skvrny. Je-li to lidský karcinogen – a stále si tím nejsme jisti – je dosti slabý. Takže obavy se netýkají samotných jablek – protože stačí vyříznout hnědé části – ale jablečné šťávy, kde výrobci mohou používat i padlá, hnijící a plesnivá jablka; a nikdy bychom to nevěděli, pokud by výzkumníci nezačali testovat jablečnou šťávu na přítomnost plísňových toxinů.
Hladiny patulinu v jablečné šťávě – což je hlavní zdroj ovocných pokrmů pro batolata v této zemi – v mnoha případech překročily bezpečnostní pokyny Světové zdravotnické organizace. Vždy je lepší konzumovat celá jablka než jablečný mošt. Pokud ale budete pít jablečný mošt, dejte přednost bio kvalitě, protože žádný ze vzorků moštu v bio kvalitě v poslední studii z roku 2009 tyto bezpečnostní limity nepřekročil.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org