Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Pokles obsahu živin v plodinách
Jak moc během posledních 50 let poklesl obsah živin v plodinách?
Prodejci doplňků stravy se nám snaží namluvit, že musíme užívat pilulky s vitamíny, protože obsah živin v našich plodinách za posledních 50 let kvůli vyčerpání půdy značně poklesl. Je to pravda? Obsah živin v našich potravinách klesá: pravda nebo lež?
Je to pravda. Ale o kolik? O kolik se obsah živin v plodinách za posledních 50 let snížil? Jen o trochu? 1-20 %? 20-40 %? Ztratili jsme polovinu živin? Musíme jíst asi dvakrát více mrkví, abychom získali stejné množství živin jako v padesátých letech minulého století? Nebo je to ještě horší a většina živin zmizela? V průměru jsme ztratili asi jen 15 % živin – při měření u 43 plodin. Takže místo toho, abyste jedli šest růžiček brokolice, snězte jich sedm.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Bailey SW, Ayling JE. The extremely slow and variable activity of dihydrofolate reductase in human liver and its implications for high folic acid intake. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 Sep 8;106(36):15424-9. Epub 2009 Aug 24.
- Is the nutrient content of our food falling? Arbor Clinical Nutrition Updates. 2007;270:1-3. doi:10.1017/S1446545000000841