Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Potraviny způsobující zánět
Ukazatele zánětu se mohou zdvojnásobit již do šesti hodin od požití prozánětlivého pokrmu. Které potraviny jsou z hlediska zánětu nejhorší?
Nadbytek zánětu může hrát roli v řadě nejčastějších příčin úmrtí a narušení zdraví, včetně cukrovky 2. typu, obezity a srdečního onemocnění. Jaké stimuly odstartují škodlivou zánětlivou kaskádu? Obvykle slyšíme o prozánětlivých vlastnostech dlouhodobé konzumace tučné stravy, nicméně zánětlivý účinek „nemusí být omezen na dlouhodobou konzumaci, ale může být zjevný již po snědení jediného pokrmu“.
Během několika hodin po snědení nezdravého jídla hladiny ukazatelů zánětu jako interleukin-6 (IL-6) prudce stoupnou. Za šest hodin se zdvojnásobí. Většina studií ukazuje nárůst IL-6 po konzumaci tučného pokrmu. Jenže testované pokrmy nebyly jen plné masa, vajec, mléka a oleje, ale i rafinovaných cukrů, jako je bílá mouka a přidané cukry.
Ano, když lidem podáte čistý máselný tuk bez sacharidů, stále dojde během hodin k prudkému nárůstu zánětu, což dokazuje, že přidané tuky jsou samy o sobě prozánětlivé. Když však lidem dáte čistou cukrovou vodu bez tuku, dojde k tomu stejnému. Prokazuje to, že i přidaný cukr podporuje zánět v těle.
Proč by nám měly dělat starosti zánětlivé reakce těla na pozření nezdravého jídla? Protože máme spoustu dat ukazujících na to, že přetrvávající mírný zánět je základním faktorem několika vysoce smrtných chronických nemocí a strava může k zánětu buď přispívat, nebo ho tlumit.
Na tomto grafu si povšimněte, že hladiny IL-6 vzrostly na 3 pg/ml. Když budete pravidelně dosahovat hladin okolo 3 pg/ml, bude se s tím pojit dvojnásobné riziko úmrtí. Zvýšené riziko bylo naměřeno paušálně v souboru s dalšími osmi podobnými studiemi. Nejspíše proto, že zánět je spojen se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění, což je největší zabiják mužů a žen. A to spojení je podobně silné jako u jiných, známějších rizikových faktorů, jako je vysoký cholesterol.
Ne všechny tučné potraviny vyvolávají zánět. Soubor více než tuctu studií ukázal, že celistvé rostlinné potraviny jako ořechy nijak nezvyšují ukazatele zánětu, a to ani při konzumaci několika hrstí ořechů denně. Když si do hovězího hamburgeru přidáte polovinu avokáda, tak dokonce můžete zmírnit zánětlivou odezvu způsobenou masem - i libovým masem.
Některé odborné posudky říkají, že k poklesu ukazatelů zánětu dojde i po konzumaci divočiny, což je asi nejlibovější maso. Ano, ale zde byl pokles jen ve srovnání s masem z obchodu. Když lidem podáte velmi tučné maso, IL-6 vystřelí nahoru, stejně jako faktor nádorové nekrózy a C-reaktivní protein. Zánět, zánět, zánět během pár hodin od požití. Co když si dáte místo toho steak z klokana? Ten je podobně libový jako jelen wapiti nebo los. Dostanete zánět, zánět, zánět. Opět během několika hodin od konzumace. Ano, rozhodně je to méně zánětu než z běžného masa koupeného v obchodě, ale stále vzniká zánět a do několika hodin se zvýší hladiny ukazatelů zánětu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org