Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence alergií v dospělosti
Nejdelší studie na vegetariánech naznačuje, že lidé na převážně rostlinné stravě mají nižší výskyt alergií na chemikálie, léčiva a alergeny z životního prostředí.
Už víme, že snížení spotřeby masa během těhotenství může snížit riziko alergických onemocnění. Ale co po narození dětí?
Nedávno provedená předběžná studie vegetariánských dětí v Polsku naznačuje, že přínos omezení masa může pokračovat i po narození; se závěrem, že některé prvky vegetariánské stravy mohou podporovat ochranu před alergiemi. A podle nejdéle probíhající studie v dějinách, porovnávající vegetariány s nevegetariány, se opravdu ukazuje, že ženy, které jedí maso, mají o 30 % větší pravděpodobnost, že budou trpět alergií na chemikálie, o 24 % více výskytu astmatu, o 17 % více alergií na léky a alergií na včelí bodnutí a o 15 % více sennou rýmou – i když u mužů měli jedlíci masa pouze výrazně větší riziko alergií na chemikálie a léky.
Jednalo se o průřezové údaje, což znamená, že to byla jen jedna výseč v čase; takže nevíme s jistotou, co bylo první. Ano, vegetariánská strava byla spojena s výrazně menším výskytem alergií. Ale může to být i tak, že lidé trpící alergií mají větší pravděpodobnost, že začnou jíst zdravě v naději, že jim to uleví. Přesto, poté, co byly vzaty v úvahu i jiné faktory, jako je např. kouření, poznatky naznačují příznivý vliv rostlinné stravy na výskyt alergií.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Saito K, Yokoyama T, Miyake Y, Sasaki S, Tanaka K, Ohya Y, Hirota Y. Maternal meat and fat consumption during pregnancy and suspected atopic eczema in Japanese infants aged 3-4 months: the Osaka Maternal and Child Health Study. Pediatr Allergy Immunol. 2010 Feb;21(1 Pt 1):38-46. Epub 2009 Jun 23.
- Gorczyca D, Paściak M, Szponar B, Gamian A, Jankowski A. An impact of the diet on serum fatty acid and lipid profiles in Polish vegetarian children and children with allergy. Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):191-5. Epub 2010 Nov 3.
- Knutsen SF. Lifestyle and the use of health services. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1171S-1175S.
Image thanks to Jeff Werner / flickr