Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
S masem můžete překročit svou denní dávku paradoxu
Cizorodá masná molekula Neu5Gc se může nejen podílet na progresi rakoviny a srdečního onemocnění tím, že přispívá k zánětu, ale může také činit děti náchylnými k život ohrožujícím reakcím na toxiny E. coli, které pocházejí z těch stejných živočišných výrobků jako ona.
Kromě předpokládané role cizorodé NeuGC jako možného molekulárního pojítka mezi stravou, autoreaktivními protilátkami a progresí lidské rakoviny, mi dovolte přidat ještě jednu pikantnost do rozvíjejícího se příběhu o NeuGc.
Potenciálně smrtelný toxin tvořený kmenem E. coli O157:H7, který způsobuje hemolyticko-uremický syndrom, jenž u dětí může vyvolat selhání ledvin, se na NeuGc dokonce váže. Když jíme živočišné výrobky, „splynutím s Neu5Gc ze stravy vznikají receptory s vysokou přilnavostí na lidské střevní výstelce a v krevních cévách ledvin, čímž vzniká „zvýšená citlivost na toxicitu v trávicím traktu a systémovou toxicitu“ vyvolanou toxinem tvořeným E. coli. Paradoxem je, že ty stejné potraviny, které jsou bohaté na NeuGC, jsou zároveň nejčastějším zdrojem kontaminace kmeny E. coli tvořícími toxiny. Takže maso nám poskytuje receptory právě na ty toxiny, které samo maso může obsahovat. Dá se to připodobnit k tomu, jako by nám střelec podal terč, který sami máme držet. Takže existují jak dlouhodobé, tak krátkodobé zdravotní důsledky.
„Společně tyto nálezy naznačují, že postup patogeneze lidské nákazy E. coli se skládá ze dvou kroků.“ Nejprve lidé sní jídlo bohaté na Neu5Gc, což vede k začlenění Neu5Gc do povrchu jejich buněk. Poté, když jsou vystaveni kmenu E. coli tvořícímu toxiny, se bude moci vytvořený toxin navázat na buňky střevního epitelu. To může spustit příznaky akutního onemocnění v zažívacím traktu a nakonec poškodit buňky endotelu v jiných orgánech, například v ledvinách, kde způsobí hemolyticko-uremický syndrom. „Potraviny bohaté na Neu5Gc nejen zvyšují citlivost lidských tkání vůči toxinu, ale současně zvyšují pravděpodobnost infekce kmenem E. coli tvořícím toxiny.“
Tyto patogeny se obvykle nacházejí ve střevech hospodářských zvířat a z toho důvodu nejčastěji vstupují do lidského potravinového řetězce prostřednictvím fekální kontaminace. Lidé, kteří konzumují velké množství těchto druhů potravin, tak mohou nevědomky připravovat své tělo na poškození organismem tvořícím toxiny, který kontaminuje jejich příští jídlo obsahující stejný typ potravin. Vědci se ptají: Je toto ta „symbolická odplata za to, že člověk jí maso zvířat?“ Tak bychom to určitě neměli brát v případě, kdy jde o hlavní příčinu akutního a život ohrožujícího selhání ledvin u dětí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Chang HG, Tserenpuntsag B, Kacica M, Smith PF, Morse DL. Hemolytic uremic syndrome incidence in New York. Emerg Infect Dis. 2004 May;10(5):928-31.
- Byres E, Paton AW, Paton JC, Löfling JC, Smith DF, Wilce MC, Talbot UM, Chong DC, Yu H, Huang S, Chen X, Varki NM, Varki A, Rossjohn J, Beddoe T. Incorporation of a non-human glycan mediates human susceptibility to a bacterial toxin. Nature. 2008 Dec 4;456(7222):648-52.
- Hedlund M, Padler-Karavani V, Varki NM, Varki A. Evidence for a human-specific mechanism for diet and antibody-mediated inflammation in carcinoma progression. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Dec 2;105(48):18936-41.
- Löfling JC, Paton AW, Varki NM, Paton JC, Varki A. A dietary non-human sialic acid may facilitate hemolytic-uremic syndrome. Kidney Int. 2009 Jul;76(2):140-4.
Images thanks to Tebu.an via Wikimedia, and Rusty Clark via flickr