Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Schopnost brokolice chránit DNA
Konzumace brokolice zjevně posiluje odolnost DNA vůči poškození.
Nejlepší způsob, jak studovat opravy DNA, je zkoumat kuřáky. Ti totiž opravy DNA potřebují ve větší míře.
Skupina kuřáků dostala za úkol po dobu celkem 10 dní konzumovat šestkrát více brokolice, než konzumuje průměrný Američan. Jinými slovy, jednu růžičku brokolice denně. Ve srovnání s kuřáky nekonzumujícími brokolici měli kuřáci konzumující brokolici během těchto deseti dní o 30 % menší poškození DNA. Mohlo by to být tím, že brokolice podpořila detoxikační enzymy v játrech, takže se karcinogeny k jejich DNA ani nedostaly?
Výzkumníci to prověřili. Skutečně odebrali vzorky DNA dobrovolníkům a vložili je do zkumavky. Následně vzorky vystavily látce, která je známa schopností poškozovat DNA. DNA konzumentů brokolice utrpěla mnohem menší poškození. DNA těch, kteří jedli brokolici, se zdá být ze své podstaty odolnější vůči poškození na podbuněčné úrovni. „V této studii jsme dospěli k závěru, že pokud jde o poškození DNA, konzumace brokolice vykazuje jisté ochranné účinky u kuřáků, kteří jsou vystaveni oxidativnímu stresu.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to ali graney via flickr, Fir0002 via Wikimedia Commons, and Biomedical Beat.