Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Skutečná trvanlivost kuchyňských olejů
Data „spotřebujete nejlépe do“ na obalech kulinářských olejů jsou podrobena testu – vědci srovnávali žluklost mandlového oleje, avokádového oleje, lískooříškového oleje, makadamového oleje, oleje z hroznových jadérek, oleje z rýžových otrub, oleje z praženého sezamu a oleje z vlašských ořechů.
Když se v obchodě s potravinami podíváte na láhve s oleji, mají uvedené datum spotřeby, které spotřebitelům doporučuje, do kdy by oleje měli zkonzumovat, než začnou žluknout a vytvářet oxidační produkty, které mohou být pro lidské zdraví obzvlášť škodlivé.
Zde jsou data spotřeby pro osm jedlých olejů: mandlový olej, avokádový olej, olej z lískových ořechů, makadamů, rýžových otrub, praženého sezamu a vlašských ořechů. Jedná se o data doporučené spotřeby v měsících, počítáno od data výroby oleje. Takže pokud 1. ledna 2012 vyrobíte dávku oleje z vlašských ořechů, datum spotřeby vytištěné na lahvičce této šarže bude o 12 měsíců později – 1. ledna 2013.
Ale předpokladem je dodržení dost striktních pravidel. Olej musíte skladovat v chladničce ve vzduchotěsné, tmavé nádobě, takže není vystaven působení vzduchu, pokojové teplotě nebo světlu – zejména po otevření. Tito vědci byli skeptičtí vůči tomu, nakolik přesné termíny výrobci uvádějí. A tak všechny tyto oleje podrobili testování, aby zjistili, jaká je skutečná doba jejich trvanlivosti. Odpovídá to tomu, co tvrdí výrobci? Neprodlužují záměrně dobu spotřeby, aby to vypadalo, že ty oleje jsou stabilnější než ve skutečnosti? Nebo možná dobu zkracují, aby lidé jejich výrobek kupovali častěji?
U oleje z rýžových otrub společnost uvedla sedm měsíců. A skutečná odhadovaná doba skladovatelnosti zjištěná v testech? 6,5 měsíce. To není špatné, je to dost blízko. V některých případech však byla realita posunutá jedním směrem; u jiných zase druhým směrem. Tak třeba mandlový olej. Řekli, že vydrží více než rok, ale ve skutečnosti byl dobrý pouhé tři měsíce. A nezapomeňte, že se jednalo o tři měsíce v ledničce, ve tmě – a od data výroby, nikoliv po zakoupení.
Extrémních hodnot dosáhly oleje z vlašských ořechů a makadamů. Makadamový olej vydržel nejdéle; přes rok. Výrobce zcela podhodnotil jeho stabilitu. Ale oleji z vlašských ořechů dávali rok, a on vydržel jen dva a půl týdne – podle testování žluklosti přístrojem „Rancimat“.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to @kevinv033 via flickr