Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Test pistáciového principu
Pokud by vylučování tuku výkaly spojené s nestrávenými kousky ořechů (kvůli nedostatečnému rozžvýkání) a námaha s loupáním ořechů mohla vysvětlit, proč konzumace ořechů nevede k tloustnutí, pak by studie prováděné s ořechovými másly pravděpodobně dospěly k jiným výsledkům.
Jak pistáciový princip, tak teorie vylučování fekáliemi byly nedávno podrobeny testování.
Vědci zkoumali vliv typu zpracování arašídů na tělesnou váhu. Pojďme skupinu lidí krmit polovinou šálku arašídů každý den celý měsíc a druhou skupinu stejným množstvím, ale tentokrát arašídy v rozemleté podobě, tedy arašídovým máslem. Srovnávali tedy účinky poloviny šálku arašídů a arašídového másla ze stejného počtu arašídů. A tyto arašídy konzumovali navíc ke své běžné stravě. Takže vzhledem k počtu kalorií měli na konci měsíce přibrat pár kilogramů.
Jak jsme viděli již předtím, ve skupině konzumující celé arašídy k tomu nedošlo. Právě proto jsme to srovnávali s arašídovým máslem, viďte? Konzumace arašídového másla nezahrnuje louskání ani kousání. Všechny buněčné stěny arašídů v arašídovém másle byly rozmělněny. Veškerý obsažený olej byl uvolněn a zpřístupněn ke vstřebání. Zvolené arašídové máslo nebylo s velkými kousky, byla to verze bez kousků. Jestli je tedy důvodem pro nepřibírání při konzumaci ořechů všechno to žvýkání nebo vylučování tuku stolicí, pak bychom očekávali, že ačkoliv skupina konzumující celé ořechy nemusí na váze přibrat, skupina na arašídovém másle by rozhodně měla.
Jenže to se nestalo. Žádná ze skupin nepřibrala očekávanou váhu. Vysvětlení se tedy komplikuje. Příště si povíme o teorii kalorické kompenzace.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Mattes RD, Dreher ML. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):137-41.
- McKiernan F, Lokko P, Kuevi A, Sales RL, Costa NM, Bressan J, Alfenas RC, Mattes RD. Effects of peanut processing on body weight and fasting plasma lipids. Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):418-26.
Images thanks to Evan-Amos via Wikimedia Commons, and Newbirth35 via flickr