Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Testování vlasů na obsah rtuti
Vzhledem ke stavu světových oceánů lze nyní za lidské biomarkery příjmu ryb považovat dioxiny, PCB a rtuť.
Předchozí informace se týkaly roku 2009. Je možné, že letos vědci přišli s ještě lepšími biomarkery pro spotřebu ryb. Dioxiny, PCB a rtuť. Nejdůležitějšími biomarkery spotřeby ryb jsou dioxiny a PCB u mužů a rtuť u žen. Je zde ještě těsnější korelace než s hladinou omega-3 mastných kyselin. Podle množství arzénu a toxických odpadních látek v krvi můžete určit, kolik ryb lidé jedí.
Je dokonce možné posbírat vlasy z použitého kartáče na vlasy a zjistit, kolik ryb jejich majitel jedl; jen na základě množství rtuti ve vlasech. Tato studie byla provedená na ústřižcích dětských vlasů. Zamořeno je zkrátka celé tělo.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. L. Brantsaeter, M. Haugen, Y. Thomassen, D. G. Ellingsen, T. A. Ydersbond, T. A. Hagve, J. Alexander, and H. M. Meltzer. Exploration of biomarkers for total fish intake in pregnant Norwegian women. Public Health Nutr, 13(1):54-62, 2010.
- A. W. Turunen, S. Mannisto, H. Kiviranta, J. Marniemi, A. Jula, P. Tiittanen, L. Suominen-Taipale, T. Vartiainen, and P. K. Verkasalo. Dioxins, polychlorinated biphenyls, methyl mercury and omega-3 polyunsaturated fatty acids as biomarkers of fish consumption. Eur J Clin Nutr, 64(3):313-323, 2010.
- K. Kruzikova, H. Modra, R. Kensova, B. Skocovska, T. Wlasow, T. Svoboda, Z. Svobodova. Mercury in human hair as an indicator of the fish consumption. Neuro Endocrine Lett. 2008 Oct 29(5):675-9.
Image thanks to Rubin Starset via Flickr.