Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Tři ořechy nebo arašídy jako prevence rakoviny prsu?
Konzumace potravin obsahujících vlákninu – zejména ořechů – během dospívání může významně snížit riziko rozvoje potenciálně prekancerózního onemocnění – fibroadenomů?
The Black Women’s Health Study (Studie zdraví černošských žen), která zdůraznila prospěšnost listové kapusty a mrkve, vzešla z Bostonské univerzity. Z druhého břehu řeky Charles River vzešla studie Harvard Nurses’ Health Study (Harvardská studie zdraví zdravotních sester), která se taktéž pokusila zjistit, které rostlinné potraviny nejlépe chrání před vznikem rakoviny prsu. V této studii vyšly nejlépe ořechy.
„Příjem vlákniny a ořechů během dospívání a výskyt proliferativního benigního (nezhoubného) onemocnění prsu,“ například fibrocystického onemocnění prsu, fibroadenomů – nerakovinových bulek v prsu. Nicméně toto onemocnění je považováno za známku zvýšeného rizika rakoviny prsu. V závislosti na výsledcích biopsie se může zvýšení rizika rozvoje rakoviny u pacientek s touto nemocí pohybovat kdekoliv mezi 80 a 1 300 %. Rakovině prsu může trvat celá desetiletí, než se pořádně rozvine, výzkumníci tedy chtěli získat i starší informace, proto se žen dotazovali, jak se stravovaly už ve svých středoškolských letech.
U dospělých je to jasné, jak můžete vidět v tomto odborném posudku z roku 2012: čím více máte ve stravě vlákniny, tím nižší je vaše riziko rakoviny prsu. A totéž, očividně, platí, když jste mladší. Ženy, které konzumovaly během dospívání nejvíce vlákniny, měly o 25 % nižší riziko této potenciálně prekancerózní nemoci prsu. Vláknina je však obsažená v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných obilovinách, ořeších i semenech, ve všech rostlinných potravinách. Byla nějaká kategorie rostlinných potravin, která vynikala?
Bylo zjištěno, že ořechy jsou obzvláště ochranné. Dvě porce týdně byly spojeny s 36% snížením rizika. To však vyvolává otázku: Které druhy ořechů? Stačil by toust s arašídovým máslem a ovocnou pomazánkou? Nebo snad musíme jíst skutečné ořechy, jako jsou mandle, pekanové ořechy, vlašské ořechy a podobně? Jenom tři ořechy nebo i tři arašídy? Odpověď zní: může být oboje. Ve srovnání s ženami, které jen zřídka jedly ořechy, měly konzumentky jedné až dvou hrstí týdně (během středoškolských let) riziko snížené asi o 30 procent.
„Stručně řečeno, jejich studie vypozorovala významnou nepřímou úměru mezi příjmem vlákniny i ořechů během dospívání a rizikem proliferativního nezhoubného onemocnění prsu. Naše výsledky poskytují podpůrné důkazy svědčící o důležitosti role, jakou hraje výživa během jedinečného období v životě ženy ve vztahu k časnému stádiu karcinogeneze prsu (počáteční fáze vývoje rakoviny prsu). Tato zjištění, pokud se potvrdí, mohou poskytnout ženám reálné prostředky k prevenci rakoviny prsu.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Su X, Tamimi RM, Collins LC, Baer HJ, Cho E, Sampson L, Willett WC, Schnitt SJ, Connolly JL, Rosner BA, Colditz GA. Intake of fiber and nuts during adolescence and incidence of proliferative benign breast disease. Cancer Causes Control. 2010 Jul;21(7):1033-46.
- Boggs DA, Palmer JR, Wise LA, Spiegelman D, Stampfer MJ, Adams-Campbell LL, Rosenberg L. Fruit and vegetable intake in relation to risk of breast cancer in the Black Women's Health Study. Am J Epidemiol. 2010 Dec 1;172(11):1268-79.
- Aune D, Chan DS, Greenwood DC, Vieira AR, Rosenblatt DA, Vieira R, Norat T. Dietary fiber and breast cancer risk: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Ann Oncol. 2012 Jun;23(6):1394-402.
Images thanks to s58y and Ebelien via flickr