Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Výživová doporučení: odveta výrobců cukru, soli a masa
The Sugar Association, Salt Institute i American Meat Institute brojili proti novým výživovým doporučením pro Američany.
Potravinářský průmysl nebyl s novými dietními doporučeními spokojen. Stížnosti od Sugar Association a Salt Institute jen pršely. Snížení cukru je evidentně „nepraktické, nerealistické a není založeno na vědeckých důkazech“, říká vedoucí vědecký pracovník z The Sugar Association. Místopředsedkyně pro výzkum ze Salt Institute uvedla, že doporučení, aby lidé jedli stravu s nízkým obsahem soli, povede k tomu, „že se budou přejídat, aby vykompenzovali nedostatek chuti.“ A záchrana životů až 92 000 Američanů ročně je evidentně více „odrazem ideologie než zdravou vědou“.
Jak se dalo očekávat, Americký masný institut návrhu na snížení spotřeby masa také oponoval. Když kampaň první dámy Let’s Move uváděla soutěž Zdravé děti, studenti byli požádáni, aby připravili recept z jedné ze tří kategorií – celozrnné obilniny, tmavě zelená a oranžová zelenina nebo fazole a hrách – masný průmysl byl pobouřen. Vždyť tam nebyla žádná kategorie pro maso.
Zdravější strava, jak napsal jeden průmyslový komentátor, „představuje pro výrobce masa riziko.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- US Department of Agriculture. 2011. Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010.
- All written public comments submitted and posted on the Dietary Guidelines for Americans, 2010, as well as the written comments posted on the Advisory Committee Report. Let me know if you find any doozies.
Image thanks to 401(K) 2012 / flickr