Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zdravá slanina a nezdravý špenát?
Jestliže jsou dusičnany obsažené v listové zelenině prospěšné tím, že je tělo přeměňuje na dusitany a následně oxid dusnatý, jak je to pak s dusičnany, které výrobci přidávají do masných výrobků, například slaniny, šunky a párků?
Dusitany: Nebezpečné, neškodné či dokonce přínosné? Dusitany jsou konzervanty přidávané k uzeninám, jako jsou slanina, šunka, párky. Důvodem je prevence botulismu. Dusitany také dodávají uzeninám typické růžové zbarvení, které vzniká díky železu přítomnému v krvi v mase. Každý ví, že dusitany pro nás nejsou dobré. Souhlasíte?
Vždyť jsem ale předložil výzkumy, které ukazují na důvody, proč je tmavě zelená listová zelenina tak zdravá, a to díky přeměně dusičnanů na dusitany, ke které dochází v ústech. Stojí za tím tvorba oxidu dusnatého, což je pro naše tepny velký přínos. Jak to tedy je? Jsou pro nás dusitany prospěšné nebo ne? Jestliže jsou dusitany přínosem, můžeme si dát slaninu. Pokud nám ale spíše škodí, je potřeba se držet dál i od špenátu!
Na jedné straně stojí skupina těch nejhorších potravin, které můžeme jíst, a to průmyslově zpracované maso, na straně druhé zelená listová zelenina, považovaná za nejlepší. Obě skupiny potravin jsou zatracovány a obhajovány ze stejného důvodu, a tím jsou dusitany. Zvítězí ale jen jedna skupina. A teď to začíná být zajímavé, tak se nezapomeňte dívat i příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Santarelli RL, Pierre F, Corpet DE. Processed meat and colorectal cancer: a review of epidemiologic and experimental evidence. Nutr Cancer. 2008;60(2):131-44.
- Webb AJ, Patel N, Loukogeorgakis S, Okorie M, Aboud Z, Misra S, Rashid R, Miall P, Deanfield J, Benjamin N, MacAllister R, Hobbs AJ, Ahluwalia A. Acute Blood Pressure Lowering, Vasoprotective, and Antiplatelet Properties of Dietary Nitrate via Bioconversion to Nitrite. Hypertension. 2008 Mar;51(3):784-90. Epub 2008 Feb 4.
Images thanks to Glane23 and Renee Comet for the National Cancer Institute via Wikimedia Commons.