
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Zdravá strava vás nezruinuje
Když vypočítáme cenu za porci, cenu za určitou hmotnost a cenu za množství živin, které dostaneme, tak nám ovoce a zelenina vychází lépe než maso a nezdravé potraviny.
Většina Američanů nesplňuje ani velmi slabá federální dietní doporučení, ale je to proto, že zdravé potraviny jsou dražší? Jsou zdravé potraviny opravdu dražší? Záleží na tom, jak měříte cenu.
Po více než sto let byla hodnota jídla měřena v ceně za kalorii. Kdybyste byli v roce 1894 zedníkem v Massachusetts, možná byste potřebovali více než 8000 kalorií denně, takže důraz byl kladen na levné kalorie. Tudíž i když fazole a cukr tenkrát stály stejně, asi 10 centů za kilo, cukr by fazole porazil, neboť měl více paliva, obsahoval více kalorií na jednotkovou cenu. Samozřejmě jídlo nabízí mnohem víc než jen kalorie, ale tenkrát mohli být lidé ospravedlněni kvůli své nevědomosti, protože vitamíny a minerály ještě v té době nebyly objeveny.
Ale i dnes, kdy jsou náklady na potraviny spojené s jejich nutriční hodnotou, hodnota, o které se mluví, jsou levné kalorie. A když potraviny takto hodnotíte, tak pak opravdu nezdravé jídlo a maso v přepočtu na kalorie vycházejí levněji než ovoce a zelenina, ale tato kalkulace nezohledňuje velikost porcí. Pokud budete měřit potraviny v ceně za porci… nebo v ceně za kilo…, pak je ovoce a zelenina ve skutečnosti levnější. Pro všechny druhy měření s výjimkou ceny potravinových kalorií výzkum USDA zjistil, že zdravé potraviny stojí méně než nezdravé potraviny.
Zde je 100 kalorií sýra, 100 kalorií sladkostí, sto kalorií kuřecího masa, čipsů, chleba, oleje, ovoce, zeleniny. Která stovka kalorií vás zasytí více? A co je nejdůležitější, co bude mít největší výživovou hodnotu? Zde je průměrná hustota živin ovoce, zeleniny, rafinovaných obilnin, masa, mléka a prázdných kalorií. Takže zatímco nezdravé jídlo může být čtyřikrát levnější než zelenina, dostanete 20krát méně výživy. U masa bychom utratili 3krát více, abychom získali 16krát méně. Více peněz za menší výživovou hodnotu.
Závěr: „Osvěta zaměřená na kompletní stravu by měla zohledňovat cenu potravin a poskytovat konkrétní doporučení pro navýšení výživných potravin tím, že nahradí“ část masa levnějšími potravinami s vyšším obsahem živin. Luštěniny a syrová zelenina jsou levnější, obsahují hodně živin a dobře zasytí. Takže například „začlenění více luštěnin a méně masa může být nákladově efektivní způsob, jak zlepšit kvalitu stravy,“ a to nejen pro obyvatele s nízkým příjmem, ale vůbec pro všechny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Drewnowski. The cost of US foods as related to their nutritive value. Am. J. Clin. Nutr. 2010 92(5):1181 - 1188
- C. L. Connell, J. M. Zoellner, M. K. Yadrick, S. C. Chekuri, L. B. Crook, M. L. Bogle. Energy density, nutrient adequacy, and cost per serving can provide insight into food choices in the lower Mississippi Delta. J Nutr Educ Behav 2012 44(2):148 - 153
- W. O. Atwater. Foods: Nutritive Value and Cost. USDA 1894 NA(NA):1 - 30
- Carlson, Andrea, and Elizabeth Frazão. Are Healthy Foods Really More Expensive? It depends on How You Measure the Price, EIB-96, U.S. Department of Agriculture, Economic Research Service, May 2012.
Images thanks to Daniel Oines via flickr; Fir0002, Onef9day, Evan-Amos, Hrushi3030, Pingpongwill via Wikimedia Commons; Renee Comet via National Cancer Institute; and Maxím Fetissenko.
Nejnovější videa

Testosteronová „náhradní“ terapie u žen po menopauze pro zvýšení libida

Rizika a přínosy mírné Trendelenburgovy polohy pro redukci tělesného tuku

Leh v mírném záklonu hlavou dolů (Trendelenburgova poloha) ke spalování tuků
