Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Zlepšení imunity za současného zredukování zánětu
Tepelně upravené bílé žampiony stimulují tvorbu protilátek, přesto mohou teoreticky zároveň působit i protizánětlivě.
Existuje spousta produktů, které slibují, že posílí náš imunitní systém – a kdo by to nechtěl? Jsou miliony lidí s autoimunitními chorobami, zánětlivými onemocněními a alergiemi. Miliony lidí, jejichž imunitní systém může být až příliš aktivní.
Snažím se, aby se ti, co trpí sezónními alergiemi, cítili lépe, tím, že se pokouším vysvětlit, že mít nadměrně aktivní imunitní systém nemusí být špatné. Osoby s alergiemi mají snížené riziko rakoviny (v porovnání se zbytkem populace). Ano, váš imunitní systém může být natolik aktivní, že napadá vše, hlava nehlava, jako třeba pyl ze stromu, ale také může v tomto zvýšeném pohotovostním stavu pomoci redukovat některé buňky nádorového bujení v těle. Takže je to poněkud ošidné, chceme posílit část imunitního systému, která bojuje s infekcí, zároveň však chceme omezit tu část, která vede k chronickému zánětu.
Řešením mohou být houby. Existují tisíce jedlých hub, komerčně pěstováno je však přibližně pouhých 100 druhů, a z nich pouze 10 v opravdu průmyslovém měřítku. A pojmem „průmyslový“ myslím to, že se jich pěstuje více než 20 milionů tun, a to z dobrého důvodu. Zrychlují sekreci imunoglobulinu A. Dovolte mi to vysvětlit.
Ačkoli je pokožka považována za náš největší orgán, ve skutečnosti jsme s okolním světem více propojeni prostřednictvím našich sliznic, které lemují naše ústa, celý náš zažívací trakt, nebo náš reprodukční a močový systém, jsou uvnitř prsních žláz i v našich očních bulvách a zabírají největší plochu našeho těla. V samotných našich střevech pokrývají více prostoru než tenisový kurt a většina z nich je o tloušťce jedné buňky. Jedna mikroskopická vrstva je vše, co nás odděluje od všech toxinů, virů a bakterií tam venku, takže potřebujeme opravdu dobrou první linii obrany. A tato obrana se nazývá IgA, imunoglobulin A. Imunoglobulin znamená protilátka. Toto jsou naše protilátky typu A. Příjem potravy může zlepšit imunitu mukózy tím, že urychlí sekreci IgA, ale nikdy nebyly provedeny žádné studie s houbami… Tedy až dosud.
Polovina lidí jedla normální stravu, polovina jedla také normální stravu, ale s přídavkem vařených žampionů každý den po celý týden. Pak pomocí metody pasivního vzorkování pro odběr slin prostě změřili množství IgA, které bylo vyplavováno. U kontrolní skupiny nedošlo k žádné změně, ale po týdnu konzumace hub vzrostla sekrece IgA o 50 %, a zůstávala na stejné hodnotě ještě týden poté, co lidé přestali jíst houby. Tato studie jako první ukázala, že konzumace žampionů – obyčejných žampionů v množství asi jednoho šálku denně – vedla k vyšší sekreci IgA i že tato zvýšená sekrece zůstala stabilní do druhého týdne, pak se však vrátila zpět na výchozí hodnotu. Takže to naznačuje, že pro zamezení, nebo zpomalení poklesu IgA u jedinců, jako jsou starší osoby nebo pacienti s oslabenou imunitou, může být nezbytná k udržení zvýšené sekrece IgA pravidelná každodenní konzumace hub. Znamená to, že si nemůžete dát houby jen jednou a očekávat, že budete navždy chráněni, houby se musí stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.
Pokud však budete nadále chrlit o 50 % více protilátek, nemůže to přispívat k chronickému zánětu, který se podílí na vzniku různých onemocnění? Ne, zdá se, že houby mají „protizánětlivou schopnost in vitro, což naznačuje, že je lze považovat za potenciální zdroj přírodních protizánětlivých látek.“ Například zde je zánětlivá odezva bez hub a s houbami, a to jak se žampiony, tak i s několika dalšími druhy. Vědci se domnívají, že by za tím mohl být fytonutrient pyrogallol, jenž se nachází v celé řadě hub, stejně tak jako v našem dobře známém starém příteli, indickém angreštu, amle. Jak se zdá, obojí pomáhá zredukovat zánět, přičemž současně posiluje imunitní a protinádorové funkce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Macdonald TT, Monteleone G. Immunity, inflammation, and allergy in the gut. Science. 2005 Mar 25;307(5717):1920-5.
- Baïz N, Annesi-Maesano I.Is the asthma epidemic still ascending? Clin Chest Med. 2012 Sep;33(3):419-29.
- Okin D, Medzhitov R. Evolution of inflammatory diseases. Curr Biol. 2012 Sep 11;22(17):R733-40.
- de St Groth BF. Regulatory T-cell abnormalities and the global epidemic of immuno-inflammatory disease. Immunol Cell Biol. 2012 Mar;90(3):256-9.
- Palacios I, Lozano M, C Moro, D’Arrigo M, Rostagno M, Martínez JA, García-Lafuente A, Guillamón E, Villares A, Antioxidant properties of phenolic compounds occurring in edible mushrooms. Food Chemistry 2011 Oct 1;128(3):674–8.
- E. Nicolis, I. Lampronti, M. C. Dechecchi, M. Borgatti, A. Tamanini, N. Bianchi, V. Bezzerri, I. Mancini, M. G. Giri, P. Rizzotti, R. Gambari, G. Cabrini. Pyrogallol, an active compound from the medicinal plant Emblica officinalis, regulates expression of pro-inflammatory genes in bronchial epithelial cells. Int. Immunopharmacol. 2008 8(12):1672-80.
- B. Björkstén. Treating childhood allergy with gut microbes: Facts or fiction? Br. J. Dermatol 2012 166(1):1-2.
- G. J. Tobón, J.-O. Pers, C. A. Ca~nas, A. Rojas-Villarraga, P. Youinou, J.-M. Anaya. Are autoimmune diseases predictable? Autoimmun Rev 2012 11(4):259-266.
- E. Isolauri, A. Huurre, S. Salminen, O. Impivaara. The allergy epidemic extends beyond the past few decades. Clin. Exp. Allergy 2004 34(7):1007-1010.
- A. Poggi, P. Canevali, M. Contatore, G. Ciprandi. Higher frequencies of CD161+ circulating T lymphocytes in allergic rhinitis patients compared to healthy donors. Int. Arch. Allergy Immunol. 2012 158(2):151-156.
- F. S. Reis, L. Barros, A. Martins, I. C. F. R. Ferreira. Chemical composition and nutritional value of the most widely appreciated cultivated mushrooms: An inter-species comparative study. Food Chem. Toxicol. 2012 50(2):191-197.
- M.-g. Feng, Q. Xu. Quantitative assessment of the infection rate of the entomophthoraceous fungus, Zoophthora anhuiensis against the green peach aphid Myzus persicae. J. Zhejiang Univ. Sci. 2003 4(1):95-100.
- S. C. Jeong, S. R. Koyyalamudi, G. Pang. Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition 2012 28(5):527-531.
- R. M. Merrill, R. T. Isakson, R. E. Beck. The association between allergies and cancer: What is currently known? Ann. Allergy Asthma Immunol. 2007 99(2):102-116, quiz, 117-9, 150.
- C Moro, I Palacios, M Lozano, M D'Arrigo, E Guillamón, A Villares, J A Martínez, A García-Lafuente. Anti-inflammatory activity of methanolic extracts from edible mushrooms in LPS activated RAW 264.7 macrophages. Food Chemistry 2012 130(NA):350-355.
Images thanks to artizone, ignaciofedz, & Óskar87jk via flickr, as well as mushroomcouncil.org and the British Mycological Society.