Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Dokáže ovesná kaše pomoci při steatóze (ztučnění) jater?
Je konzumace celozrnných obilovin jen znakem zdravějších návyků, nebo mají obiloviny nějaké přímé účinky na zdraví?
Jestliže je ovesná kaše tak silná, že nás dokáže zbavit nepříjemných vedlejších účinků chemoterapie nanesením na postiženou kůži, jak by nám mohla pomoci, když bychom ji jedli?
Farmakologie ovesných vloček. Ovesným vločkám se připisují různé vlastnosti podobné účinkům léčiv, příkladem je schopnost snížit hladinu cholesterolu v krvi a krevní cukr, posílit imunitní systém, působit proti rakovině, působit antioxidačně a proti ateroskleróze. Navíc mají protizánětlivé vlastnosti při zevním podání a mohou být užitečné také ve zmírnění astmatu u dětí a udržování zdravé tělesné hmotnosti; tím ale výčet nekončí.
Konzumace celozrnných obilovin obecně je spojena s nižším rizikem cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a přibírání na váze. Všechny kohortní studie zaměřené na cukrovku 2. typu a srdeční onemocnění ukazují, že příjem celozrnných obilovin je spojen se sníženým rizikem. To stejné vypozorovali u obezity. Trvale nižší přírůstky na váze byly u těch, kteří každý den jedli několik porcí celozrnných obilovin. Ano, všechny pokrokové populační studie ukazují, že vyšší spotřeba celozrnných obilovin je spojena s nižším BMI a nižšími přírůstky na váze.
Tyto výsledky však neřeší, zda je příjem celozrnných obilovin pouze ukazatelem zdravějšího životního stylu, nebo činitelem, jenž se sám podílí na nižší tělesné hmotnosti. Lidé hojně konzumující celozrnné obiloviny, jako jsou celozrnná pšenice, rýže natural a ovesná kaše k snídani, bývají například fyzicky aktivnější, méně kouří a konzumují více ovoce, zeleniny a vlákniny než lidé, kteří raději sáhnou po slazených cereáliích Froot Loops.
Statisticky lze tyto faktory vzít v potaz a porovnávat jen nekuřáky s nekuřáky, s podobnými pohybovými a stravovacími návyky. A většina studií to také udělala. Tyto studie nadále shledávaly obiloviny jako ochranné potraviny, a to prostřednictvím různých mechanismů. Například s hubnutím pomáhá rozpustná vláknina přítomná v ovesných vločkách, která v žaludku vytvoří gel. Gel pak prodlužuje dobu do vyprázdnění žaludku a člověk se cítí déle plný. To nám pak pomůže zhubnout.
Další příznivé účinky mají vločky v tenkém a tlustém střevě. Zdá se tedy přesvědčivé, že konzumace celozrnných obilovin přináší skutečně přímé příznivé účinky. Přesto jedině výsledky randomizovaných, kontrolovaných, intervenčních studií mohou poskytnout důkazy potvrzující příčinu a důsledek. Jinými slovy, důkazy hovoří jasně pro to, že konzumenti ovesných vloček mají nižší míru onemocnění, ale není to to stejné, jako by bylo prokázáno, že konzumací ovesných vloček své riziko snížíme.
Abychom zjistili i toto, musíme provést intervenční studii, která bude v nejlepším případě i zaslepená. Chtěli bychom polovině lidí dávat skutečnou ovesnou kaši a druhé falešnou placebo ovesnou kaši, který by vypadala a chutnala stejně jako ta skutečná. Pak bychom se dozvěděli pravdu. Jak si dokážete představit, nic takového jsme neměli. Tedy až donedávna.
Dvojitě zaslepená, randomizovaná studie mužů a žen s nadváhou nebo obezitou. Ve skupině konzumující skutečnou ovesnou kaši takřka 90 % účastníků zhublo. V kontrolní skupině k žádnému úbytku hmotnosti nedošlo. V první skupině lidé hubnuli v pase, cholesterol jim poklesl o 0,5 mmol/l a zlepšila se jim funkce jater.
Nealkoholové ztučnění jater, tedy ztučnění jater způsobené spíše nadbytkem jídla než nadbytkem alkoholu, je nyní nejčastější příčinou jaterního onemocnění v USA. Při pitvách bývá objeveno u 90 % obézních jedinců. Ve vzácných případech může vést k cirhóze jater, rakovině jater a úmrtí. Teoreticky by celozrnné obiloviny mohly pomoci v prevenci a léčbě ztučnění jater. Je to však poprvé, kdy bylo něco takového skutečně testováno. V navazující studii z roku 2014 byla tato zjištění potvrzena.
Celozrnné obiloviny naše zdraví chrání, ale rafinované obiloviny jsou spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění. Takže i když má známý americký toustový chléb v názvu slovo „zázrak,“ neměli bychom od něj zázraky očekávat, pokud tedy nejde o jeho celozrnnou verzi.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R Singh, S De, A Belkheir. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(2):126-44.
- E Q Ye, S A Chacko, E L Chou, M Kugizaki, S Liu. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr. 2012 Jul;142(7):1304-13.
- J. P. Karl and E. Saltzman. The Role of Whole Grains in Body Weight Regulation. Adv. Nutr. 3: 697–707, 2012.
- R. Giacco, G. Della Pepa, D. Luongo, G. Riccardi. Whole grain intake in relation to body weight: From epidemiological evidence to clinical trials. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases 2011; 21: 901e908.
- H. C. Chang, C. N. Huang, D. M. Yeh, S. J. Wang, C. H Peng, C. J. Wang. Oat Prevents Obesity and Abdominal Fat Distribution, and Improves Liver Function in Humans. Plant Foods Hum Nutr. 2013; 68:18–23.
- N Khov, A. Sharma, T. R. Riley. Bedside ultrasound in the diagnosis of nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol 2014 June; 20(22): 6821-6825.
- H. C. Masuoka and N. Chalasani. Nonalcoholic fatty liver disease: an emerging threat to obese and diabetic individuals. Ann. N.Y. Acad. Sci. 2013; 1281: 106–122.
- A. B. Ross, J. P. Godin, K. Minehira, and J. P. Kirwan. Increasing Whole Grain Intake as Part of Prevention and Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Int. J. Endocrin. 2013; 1-13.
- M. Georgoulis, M. D. Kontogianni, N. Tileli, A. Margariti, E. Fragopoulou, D. Tiniakos, R. Zafiropoulou, G. Papatheodoridis. The impact of cereal grain consumption on the development and severity of non-alcoholic fatty liver disease. Eur J Nutr. 2013 Feb.
- D. T. Alexandrescu, J. G. Vaillant and C. A. Dasanu. Effect of treatment with a colloidal oatmeal lotion on the acneform eruption induced by epidermal growth factor receptor and multiple tyrosine-kinase inhibitors. Clinical and Experimental Dermatology, 32. Aug 6; 71–74.
- E. Eiling, M. Brandt, T. Schwarz, A. Hauschild. Pimecrolimus: A Novel Treatment for Cetuximab-Induced Papulopustular Eruption. Arch Dermatol. 2008 Sep; 144 (9): 1236-1237.
Images thanks to iha3 via Flickr.