Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Léčba bolestivé diabetické neuropatie
Diabetici trpící nervovými bolestmi po celé roky byli vyléčeni během několika dní pomocí rostlinné stravy.
Neuropatie neboli poškození nervů je omezující onemocnění. Jeho zdaleka nejčastější příčinou je cukrovka. Neuropatie se v průběhu života rozvine u více než poloviny diabetiků. Může být velmi bolestivá. Neuropatická bolest často nereaguje na konvenční léčbu. V současné době žádná účinná léčba diabetické neuropatie neexistuje. Lékaři spoléhají na steroidy, opioidy a antidepresiva ve snaze zmírnit lidem utrpení.
Ale již před 20 lety byla zveřejněna pozoruhodná studie o regresi diabetické neuropatie, založená na rostlinné stravě. Existují dva typy diabetické neuropatie: relativně bezbolestný typ vyznačující se necitlivostí, brněním a pocity mravenčení, a pak druhá forma doprovázená bolestivými či pálivými pocity, a to až do nesnesitelných, bodavých bolestí. Tato studie byla zaměřena právě na tento druhý typ.
Jednadvaceti diabetikům, trpícím středně silnými a horšími symptomy bolestivé neuropatie po dobu až deseti let, byla naordinována dieta zahrnující pouze rostlinnou stravu spolu s půl hodinou chůze každý den. Předtím lidé prožívali mnohaleté trápení, ale nyní nastala úplná úleva od bolesti u 17 z 21 pacientů během několika dní. Necitlivost se rovněž značně zlepšila. A veškeré vedlejší účinky byly pozitivní. Lidé zhubli o 5 kilogramů, hladina cukru v krvi se zlepšila, potřeba inzulinu klesla na polovinu, a u pěti pacientů došlo nejen k vyléčení jejich bolestivé neuropatie, ale i jejich cukrovky. Měli normální hladinu cukru v krvi bez jakýchkoli léků. A hodnoty jejich triglyceridů a cholesterolu se také zlepšily. Rovněž se snížil i vysoký krevní tlak. Ve skutečnosti asi u poloviny nemocných s vysokým tlakem došlo během tří týdnů k 80% celkovému snížení spotřeby přípravků na vysoký krevní tlak.
Jednalo se o léčebný plán, během něhož byla pacientům podávána připravená jídla. Co se ale stalo poté, co odešli domů? 17 lidí bylo sledováno po několik následujících let a u všech kromě jednoho úleva od bolestivé neuropatie přetrvala nebo se dále zlepšovala.
Čím je dána tak vysoká úspěšnost? Bolest a špatný zdravotní stav jsou silné motivační faktory. Jedny z nejvíce bolestivých a frustrujících stavů indikovaných k léčbě v medicíně obecně a během pár dní dojde u nemocných k 75% vyléčení díky přirozené, netoxické a skutečně prospěšné léčbě, kterou je strava skládající se z rostlinných zdrojů. Jak je vůbec možné tak náhle zvrátit poškození nervů?
Nedošlo ani tolik ke zlepšení hodnot hladin cukru v krvi, protože to trvalo asi deset dní, než díky stravě byla získána kontrola nad cukrovkou, ale k tomu, aby zmizely bolesti, stačily méně než čtyři dny. Existuje několik mechanismů, díky nimž vegetariánská strava funguje u zmírnění problémů diabetické neuropatie, stejně jako i samotné cukrovky. Nejzajímavější spekulací bylo, že za vším mohou být trans-tuky přirozeně se nacházející v mase, mléčných výrobcích a rafinovaných rostlinných olejích, které by mohly být příčinou zánětlivé reakce. Ukázalo se, že se významný podíl tuku pod kůži těch, kteří jedli maso nebo mléko, sestával z trans-tuků, ale ti, co přísně dodržovali rostlinnou dietu, neměli trans-tuky žádné. Lidem konzumujícím různou stravu byly zaváděny jehly do hýžďových svalů. Během devíti a více měsíců konzumovali přísnou dietu na rostlinné bázi a došlo k odstranění trans-tuku z jejich těl, nebo alespoň z hýždí.
Jejich bolesti se nezlepšily až po devíti měsících, ale už za několik dnů. Bylo to s největší pravděpodobností v důsledku zvýšení průtoku krve. Biopsie nervů u diabetiků s těžkou progresivní neuropatií prokázaly onemocnění malých cév v blízkosti nervů. V blízkosti našich nervů jsou cévy, které se mohou ucpat. Hladina kyslíku v nervech diabetiků byla nižší než u odkysličené krve. Tento nedostatek kyslíku v nervech může vznikat díky ucpávkám v cévách, které zbavují nervy kyslíku a pravděpodobně vedou k velkým bolestem.
Zlepšení krevní reologie nastalo během několika dnů, zlepšení průtoku krve u konzumace rostlinné stravy může hrát významnou roli ve zvrácení diabetické neuropatie. Strava na rostlinné bázi snižuje hladinu IGF-1 uvnitř očních bulv diabetiků, čímž klesá riziko retinopatie a následné ztráty zraku.
Nejúčinnější způsob, jak se vyhnout diabetickým komplikacím, je eliminovat cukrovku jako takovou, a to je často možné u pacientů s diabetem 2. typu, kteří si dají trvalý závazek denně se pohybovat a zdravě se stravovat. Od úvodní zprávy zvrácení neuropatie byly její výsledky replikovány, vždy s významným zlepšením necitlivosti a bolestí. Proč mě o tomto neučili na lékařské fakultě? Opomínání této důležité studie širší lékařskou veřejností není nic jiného než nehoráznost.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B C Callaghan, H Cheng, C L Stables, A L Smith, E L Feldman. Diabetic neuropathy: Clinical manifestations and current treatments. Lancet Neurol. 2012 Jun; 11(6): 521–534.
- D Ziegler. Painful diabetic neuropathy: treatment and future aspects. Diabetes Metab Res Rev. 2008 May-Jun;24 Suppl 1:S52-7.
- G Said. Diabetic neuropathy--a review. Nat Clin Pract Neurol. 2007 Jun;3(6):331-40.
- M G Crane, C Sample. Regression of Diabetic Neuropathy with Total Vegetarian (Vegan) Diet. Journal of Nutritional Medicine Volume 4, Issue 4, 1994.
- P G Newrick, A J Wilson, J Jakubowski, A J Boulton, J D Ward. Sural nerve oxygen tension in diabetes. Br Med J (Clin Res Ed). 1986 Oct 25;293(6554):1053-4.
- M F McCarty. Favorable impact of a vegan diet with exercise on hemorheology: implications for control of diabetic neuropathy. Med Hypotheses. 2002 Jun;58(6):476-86.
- S Tesfaye, R Malik, J D Ward. Vascular factors in diabetic neuropathy. Diabetologia. 1994 Sep;37(9):847-54.
- MG Crane, R Zielinski, R Aloia. Cis and trans fats in omnivores, lacto-ovo vegetarians, and vegans. Am J Clin Nutr 1988;48:920. (no URL)
Images thanks to Alexis via Pixabay.