Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Salát z řas wakame může snižovat krevní tlak
Salát z mořských řas byl otestován proti hypertenzi.
Domníval jsem se, že mořské řasy jsou jen prospěšným zdrojem minerálů, jako je jód. Z potravin totiž mají nejvyšší obsah jódu. Jen půl čajové lžičky mořských řas, jako je arame či dulse, či dva listy nori, by vám mělo dodat všechen jód potřebný pro celý den.
Konzumace mořských řas se doporučuje nejen jako potravinový zdroj jódu, ale také pro prevenci chronických nemocí souvisejících s životním stylem. Na základě čeho? Za chvíli to už budete vědět. Japonci žijí dlouho. Konzumují mořské řasy, a tak se spekuluje, že řasy s tím mají co do činění, což ostatně dokládají některé zprávy.
U seznamů, jako je tento, s výčtem údajných biologických aktivit potravin, je třeba vědět, zda se zakládají na klinických datech, tedy skutečných lidech, nebo se jedná o tzv. preklinické hodnocení probíhající ve zkumavkách či u laboratorních zvířat. Poté, co je taková studie publikována, uvádí závěry hodnotící krmení krys vepřovým masem obohaceným o mořské řasy. Jak takovou informaci vyhodnotit? Mořské řasy jsou jednou ze složek, kterou se někteří snaží použít ke zlepšení image masných výrobků. A tak se přidávají hroznová jádra, lněná semínka, ořechy, červená rýže, tohle a tamto… Musel jsem si to vyhledat: Himanthalia elongata. Tomu se říká marketing.
Podívejme se na epidemiologické studie, tedy na obyvatelstvo. Japonští předškoláci, kteří jedí mořské řasy, mívají nižší krevní tlak, což naznačuje, že mořské řasy mohou mít příznivé účinky. To by dávalo smysl vzhledem ke všem minerálům a vláknině. Takovýmto typem studie však nemůžete prokázat přímou souvislost. Možná to byly jiné složky stravy, které se uplatnily vedle konzumace mořských řas. Ještě těžší je provádět tento typ studií u dospělých, díky tomu, že spousta lidí bere léky na vysoký krevní tlak.
Vědci z Tokijské univerzity použili inovativní přístup porovnáním stravy lidí, kteří užívají nízké vs. vysoké dávky léčiv, ve srovnání s těmi, kteří užívají kombinovanou léčbu. Přesto, že všichni měli uměle normalizovaný krevní tlak, ti, kteří jedli nejvíce ovoce, zeleniny a mořských řas, užívali nižší dávky, což svědčí o vlivu mořských řas ve stravě. Pojďme to blíže prozkoumat.
Dvojitě slepý pokus ukázal, že vláknina z mořských řas snižuje krevní tlak, a to zřejmě tím, že z organizmu eliminuje sodík. Nešlo použít celé mořské řasy, protože pak by nebylo možné podávat placebo. Proč ale nevpravit celé sušené mořské řasy do pilulek? O to se vědci konečně pokusili o 10 let později. Oproti kontrolní skupině bylo patrné významnější snížení krevního tlaku. Podíváme-li se hlouběji do studie, zjistíme, že vědci tyto řasy odsolovali, což znamená, že vytáhli asi 2/3 sodíku, který se v nich přirozeně vyskytuje. Nevíme tedy, budeme-li jíst salát z mořských řas, zda nám to skutečně pomůže s krevním tlakem.
To, co potřebujeme, je randomizovaná studie s neupravenými mořskými řasami, ale nikdo takovou studii neprovedl, dokud nevznikla studie z Ekvádoru. Šest gramů wakame s přirozeným obsahem sodíku vedlo k výraznému poklesu krevního tlaku, zejména u těch, kteří ho měli na začátku vysoký. Vedlejší účinky byly nevýznamné a zvýšil se příjem vlákniny.
Další přínosná věc na konzumaci komplexní rostlinné stravy je, že je doprovázena žádoucími vedlejšími účinky, jako je například vyřešení gastritidy – zánětu žaludku, nebo vymizením chronických bolestí hlavy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Schultz Moreira AR, García-Fernández RA, Bocanegra A, Méndez MT, Bastida S, Benedí J, Sánchez-Reus MI, Sánchez-Muniz FJ. Effects of seaweed-restructured pork diets enriched or not with cholesterol on rat cholesterolaemia and liver damage. Food Chem Toxicol. 2013 Jun;56:223-30.
- Miyake Y, Tanaka K, Okubo H, Sasaki S, Arakawa M. Seaweed consumption and prevalence of depressive symptoms during pregnancy in Japan: Baseline data from the Kyushu Okinawa Maternal and Child Health Study. BMC Pregnancy Childbirth. 2014 Sep 3;14:301.
- Negishi H, Mori M, Mori H, Yamori Y. Supplementation of elderly Japanese men and women with fucoidan from seaweed increases immune responses to seasonal influenza vaccination. J Nutr. 2013 Nov;143(11):1794-8.
- Ono A, Shibaoka M, Yano J, Asai Y, Fujita T. Eating habits and intensity of medication in elderly hypertensive outpatients. Hypertens Res. 2000 May;23(3):195-200.
- Hata Y, Nakajima K, Uchida J, Hidaka H, Nakano, T. linical Effects of Brown Seaweed, Undaria pinnatifida (wakame), on Blood Pressure in Hypertensive Subjects. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition Vol. 30 (2001) P 43-53.
- Teas J, Baldeón ME, Chiriboga DE, Davis JR, Sarriés AJ, Braverman LE. Could dietary seaweed reverse the metabolic syndrome? Asia Pac J Clin Nutr. 2009;18(2):145-54.
- Wada K, Nakamura K, Tamai Y, Tsuji M, Sahashi Y, Watanabe K, Ohtsuchi S, Yamamoto K, Ando K, Nagata C. Seaweed intake and blood pressure levels in healthy pre-school Japanese children. Nutr J. 2011 Aug 10;10:83.
- Krotkiewski M, Aurell M, Holm G, Grimby G, Szczepanik J. Effects of a sodium-potassium ion-exchanging seaweed preparation in mild hypertension. Am J Hypertens. 1991 Jun;4(6):483-8.
- Combet E, Ma ZF, Cousins F, Thompson B, Lean ME. Low-level seaweed supplementation improves iodine status in iodine-insufficient women. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):753-61.
- Tokudome S, Tokudome Y, Goto C, Suzuki S, Moore MA. Seaweed as a beneficial iodine food source. Asian Pac J Cancer Prev. 2004 Jan-Mar;5(1):89.
- Gomez-Gutierrez CM, Guerra-Rivas G, Soria-Mercado IE, Ayala-Sánchez NE. Marine edible algae as disease preventers. Adv Food Nutr Res. 2011;64:29-39.
- Bocanegra A, Bastida S, Benedí J, Ródenas S, Sánchez-Muniz FJ. Characteristics and nutritional and cardiovascular-health properties of seaweeds. J Med Food. 2009 Apr;12(2):236-58.
- González-Torres L, Churruca I, Schultz Moreira AR, Bastida S, Benedí J, Portillo MP, Sánchez-Muniz FJ. Effects of restructured pork containing Himanthalia elongata on adipose tissue lipogenic and lipolytic enzyme expression of normo- and hypercholesterolemic rats. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2012;5(3):158-67.
- Adema H, Huwae, PHM. New and supplementary records of marine Isopoda for the Netherlands and the Southern North Sea since 1956, with a note on Peltogaster paguri (Crustacea, Cirripedia).
- Reddy GV, Sen AR, Nair PN, Reddy KS, Reddy KK, Kondaiah N. Effects of grape seed extract on the oxidative and microbial stability of restructured mutton slices. Meat Sci. 2013 Oct;95(2):288-94.
- Sharma H, Sharma BD, Mendiratta SK, Talukder S, Ramasamy G. Efficacy of flaxseed flour as bind enhancing agent on the quality of extended restructured mutton chops. Asian-Australas J Anim Sci. 2014 Feb;27(2):247-55.
- Min B, Chen MH, Green BW. Antioxidant activities of purple rice bran extract and its effect on the quality of low-NaCl, phosphate-free patties made from channel catfish (Ictalurus punctatus) belly flap meat. J Food Sci. 2009 Apr;74(3):C268-77.
- Canales A, Benedí J, Nus M, Librelotto J, Sánchez-Montero JM, Sánchez-Muniz FJ. Effect of walnut-enriched restructured meat in the antioxidant status of overweight/obese senior subjects with at least one extra CHD-risk factor. J Am Coll Nutr. 2007 Jun;26(3):225-32.
Image credit: Silentpilot via Pixabay. Image was modified.