Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Může vitamín C pomoci při otravě olovem?
Lidé, kteří mají vysoké hladiny vitamínu C, obvykle mají ve své krvi méně olova. Co se však stane, když lidem dáte doplněk stravy s vitamínem C?
„Dokonce, i když je ovlivňování výživou prokázáno jako účinné při snižování hladiny olova v krvi, spoléhat se na tento vliv neznamená, že není třeba i nadále věnovat pozornost prevenci. Nejvíce jsou zatíženi ti, kteří nemohou za to, že jsou olovu vystaveni, protože pouze žijí ve znečištěném životním prostředí… Vliv výživy nesmí proto nikdy nahradit snahu snížit vystavení olovem na bezpečnější úroveň. Na druhou stranu, pokud se potraviny používají jako doplněk…, změny ve výživě mohou mít přinášet i další benefity… než jen snížení hladiny olova.“ Například potraviny bohaté na vitamín C mohou pomoci se spoustou věcí, včetně možného vlivu na toxicitu olova, a to prostřednictvím účinku na absorpci olova, jeho odstranění, jeho transport v těle, vazbu v tkáních, nebo prostě pomáhají zlepšit některá poškození způsobená olovem. Ale na základě čeho?
V roce 1939 byla zveřejněna pozoruhodná studie, nazvaná „Léčba vitamínem C při otravě olovem“, v níž bylo 17 dělníkům pracujícím s olovem podáváno 100 mg vitaminu C denně, tedy dávka odpovídající 1 až 2 pomerančům. „Prakticky u všech byl zaznamenán nárůst vitality, zlepšení barvy pleti, zvýšení veselí, zlepšení krve, chuti k jídlu a schopnosti spát…“ Byli vybráni, protože se zdálo, že jsou ve velmi špatné kondici, možná dokonce měli kurděje; takže není divu, že i trocha vitamínu C pomohla. Ale vitamin C je antioxidant a oxidace je „důležitý mechanismus, který stojí v pozadí toxicity olova“; je tedy možné, že to mohlo napravit některá poškození. Vitamin C ale zřejmě nejen zmenšuje poškození způsobená olovem, ale dokonce snižuje i hladinu samotného olova. Toto je množství olova, které vyloučil v moči jeden malíř během měsíce poté, co začal užívat 200 mg vitamínu C denně. Pokles byl pětinásobný, což naznačuje, že se do jeho těla vstřebalo méně olova. Byl jedním ze tří malířů, na kterých bylo toto testováno, a zcela zjevně u všech došlo k poklesu hladiny olova. Vědci dospěli k závěru, že ti, kteří byli vystaveni olovu, by měli zahrnout do své stravy hodně potravin bohatých na vitamín C, jako jsou rajčata, citrusy, špenát, brukev, paprika, žluté melouny atd.
Toto byli jen ale jen tři malíři a neexistovala žádná kontrolní skupina malířů, kteří by neužívali vitamín C. Takže možná by hladiny olova poklesly z nějakého důvodu stejně, nebo to prostě byla jen náhoda. To nevíte, dokud to neotestujete.
Původní údaje byly natolik přesvědčivé, že inspirovaly ostatní, aby pokus napodobili. Myslím, že pokud by to skutečně fungovalo, mohli by začít rozdávat grapefruity přímo u vrátnic průmyslových podniků. Předchozí studie neměla dobrou kontrolní skupinu, ale tentokrát se rozhodli neopakovat stejnou chybu. Polovina skupiny dostávala 100 mg vitamínu C denně, a to ne pouhý měsíc, ale celý rok, druhá skupina nedostávala nic. Pečlivým studiem obou skupin nebyl zjištěn žádný vliv vitamínu C na koncentraci olova v jejich krvi nebo moči. Nebyl patrný žádný rozdíl v jejich fyzické kondici, žádné změny ve funkci jejich krve, takže nevznikl žádný důvod pro doporučení užívání vitamínu C k minimalizaci vlivů způsobených absorpcí olova. Smůla. Ach jo, vypadalo to tak slibně.
Kdykoli studuji nějaké téma, snažím se číst výzkumy chronologicky, abych viděl, jak se v průběhu historie objevy vyvíjely, ale zde jsem byl v pokušení pouze přeskočit na jednu studii, abych viděl, co se stalo v průběhu 74 let od doby, co byla zveřejněna. Nakonec jsem však odolal pokušení odhalit rozuzlení. Byly provedeny in vitro studie, při kterých nakapali antioxidanty na buňky vystavené olovu, a zdálo se, že to pomáhá. Takže i oni podlehli představě, že by žlutý meloun mohl pomoci, ale tato studie byla prováděna ve zkumavkách.
První populační studie byla publikována v roce 1999, a zjistili, že ti, kteří měli vysokou hladinu vitamínu C v krvi, měli zároveň tendenci mít nižší hladinu olova. U mladých lidí s nejvyššími úrovněmi vitamínu C zároveň o 90 % poklesla tendence ke zvýšeným hladinám olova v krvi, a to v porovnání s těmi, kteří měli nejnižší hladiny vitamínu C. Toto však byla jen průřezová studie vytržená z kontextu, takže nevíme, jestli vitamín C způsobil pokles hladiny olova – možná olovo způsobilo pokles hladiny vitamínu C.. Olovo je prooxidant, takže možná jen spotřebovává vitamín C. A vůbec, kdo má nejvyšší hladinu vitamínu C? Ti, kteří si mohou dovolit mít vysokou úroveň vitamínu C, ti, kteří jedí spoustu ovoce a zeleniny. Možná, že nižší hladiny vitamínu C jen ukazovaly, že tito lidé byli chudí, a to byl skutečný důvod, proč měly vyšší hladinu olova v krvi. Existuje spousta dobrých důvodů, proč jíst více ovoce a zeleniny, a bez ohledu na to všechno bychom měli jíst i více špenátu, ale bylo by hezké vědět, jestli to skutečně pomáhají při otravě olovem, nebo ne. Abychom to věděli, musíme to otestovat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Lopes AC, Peixe TS, Mesas AE, Paoliello MM. Lead Exposure and Oxidative Stress: A Systematic Review. Rev Environ Contam Toxicol. 2016;236:193-238.
- Houston DK, Johnson MA. Does vitamin C intake protect against lead toxicity? Nutr Rev. 2000 Mar;58(3 Pt 1):73-5.
- Vani K, Kurakula M, Syed R, Alharbi K. Clinical relevance of vitamin C among lead-exposed infertile men. Genet Test Mol Biomarkers. 2012 Sep;16(9):1001-6.
- Darwish WS, Ikenaka Y, Nakayama SM, Mizukawa H, Ishizuka M. Constitutive Effects of Lead on Aryl Hydrocarbon Receptor Gene Battery and Protection by β-carotene and Ascorbic Acid in Human HepG2 Cells. J Food Sci. 2016 Jan;81(1):T275-81.
- Wang J, Ren T, Han Y, Zhao Y, Liao M, Wang F, Jiang Z. Effects of dietary vitamin C supplementation on lead-treated sea cucumbers, Apostichopus japonicus. Ecotoxicol Environ Saf. 2015 Aug;118:21-6.
- Evans, EE, Norwood WD, Kehoe, RA, Machle W. The Effects of Ascorbic Acid in Relation to Lead Absorption. JAMA. 1943;121(7):501-504.
- Shan G, Tang T, Zhang X. The protective effect of ascorbic acid and thiamine supplementation against damage caused by lead in the testes of mice. J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci. 2009 Feb;29(1):68-72.
- Simon JA, Hudes ES. Relationship of ascorbic acid to blood lead levels. JAMA. 1999 Jun 23-30;281(24):2289-93.
- Lin S, Hwang SA, Marshall EG, Stone R, Chen J. Fertility rates among lead workers and professional bus drivers: a comparative study. Ann Epidemiol. 1996 May;6(3):201-8.
- Vigeh M, Smith DR, Hsu PC. How does lead induce male infertility? Iran J Reprod Med. 2011 Winter;9(1):1-8.
- Sen Gupta R, Sen Gupta E, Dhakal BK, Thakur AR, Ahnn J. Vitamin C and vitamin E protect the rat testes from cadmium-induced reactive oxygen species. Mol Cells. 2004 Feb 29;17(1):132-9.
- Wang MZ, Jia XY. Low levels of lead exposure induce oxidative damage and DNA damage in the testes of the frog Rana nigromaculata. Ecotoxicology. 2009 Jan;18(1):94-9.
- Matte TD. Reducing blood lead levels: benefits and strategies. JAMA. 1999 Jun 23-30;281(24):2340-2.
- Li N, Hou YH, Ma DD, Jing WX, Dahms HU, Wang L. Lead accumulation, oxidative damage and histopathological alteration in testes and accessory glands of freshwater crab, Sinopotamon henanense, induced by acute lead exposure. Ecotoxicol Environ Saf. 2015 Jul;117:20-7.
- Holmes HN, Amberg EJ, Campbell K. VITAMIN C TREATMENT IN LEAD POISONING. Science. 1939;89(2310):322-3.
Icons created by James Keuning from the Noun Project. Image credit: Jon Bunting via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.