Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přínos acai pro cévní funkce ve srovnání s borůvkami
Jaké přínosy má konzumace bobulí açai, syrových a tepelně upravených borůvek, hroznového vína, kakaa, zeleného čaje a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy na funkci tepen?
Bylo zjištěno, že dieta založená na rostlinné stravě snižuje riziko některých z hlavních příčin úmrtí a zdravotních postižení. Studie ukázaly, že populace s největší délkou života a nejmenším sklonem k demenci se živí rostlinnou stravou. Takže proč bychom se měli zaměřit právě na tuto rostlinu pro zdraví a výkon mozku, bobule acai? Zdá se, že potraviny bohaté na polyfenoly zlepšují zdraví mozku, a bobule acai obsahují mnoho polyfenolů a antioxidantů; tudíž mohou být prospěšné.
Ale pokud se zaměříte pouze na polyfenoly, je přes deset potravin, které jich mají v jedné porci více. A nemusí to hned být černý bez; běžné ovoce, jako např. švestky, jich obsahuje více, několik lžiček lněného semínka, pár čtverečků tmavé čokolády, nebo dokonce i šálek kávy jich má více.
Pokud jde o antioxidanty, ANO, acai může mít desetkrát více antioxidantů než typičtější ovoce, jako jsou broskve a papája, pětkrát více než jahody, ale srovnatelně s ostružinami – ve skutečnosti mají ostružiny patrně antioxidantů ještě více, a jsou levnější a rozšířenější.
No dobře, ale acai neprospívá pouze mozkovým funkcím, například chrání plíce před poškozením způsobeným cigaretovým kouřem, ale tu studii si všichni pamatujete, že? To je ta, kde přidání acai do cigaret mělo ochranný účinek proti plicní rozedmě u kouřících myší. To není moc užitečné. Existuje tento dlouhý seznam přínosů acai, který působí impozantně, dokud se tím nezačnete zabývat trochu hlouběji.
Například jsem byl nadšen, že vidím snížení rizika koronárních chorob v důsledku vazodilatačního účinku, ale už méně nadšen, když jsem tu studii prozkoumal a zjistil, že se jedná o vazodilatační účinek na mesenterické vaskulární řečiště potkana. Ale nebyly provedeny žádné studie o acai a funkci cév u lidí… Tedy alespoň doposud.
Dejte pár mužům s nadváhou smoothie obsahující asi dvě třetiny šálku mražené dužiny acai a půl banánu, v porovnání s uměle zbarveným placebem s banánem, ale bez acai, a do dvou hodin po konzumaci zaznamenáte významné zlepšení arteriálních funkcí, které přetrvá nejméně 6 hodin. Toto zlepšení o 1 nebo 2 body je klinicky významné. Ti, u kterých dojde ke zlepšení o pouhý 1 bod, mají o 13 % méně kardiovaskulárních příhod, jako jsou fatální infarkty.
Stejný efekt ovšem získáte z divoce rostoucích borůvek. Dvě hodiny po konzumaci borůvek máte zlepšení asi o 1 a půl bodu. Maximální efekt a plató nastává po konzumaci asi jednoho a půl šálku borůvek, zvýšení na dva a půl nebo tři a půl šálku už nepřináší další zlepšení.
A co tepelně upravené borůvky? Nastává stejný účinek jako u borůvkového nápoje, který jsme viděli předtím, ale co kdybyste borůvky upekli, například v podobě borůvkového muffinu? Stejné dramatické zlepšení tepenných funkcí.
Může to způsobit i kakao. Jedna polévková lžíce kakaa vaše výsledky vylepší o bod, a dvě polévkové lžíce způsobí obrovský nárůst o 4 body – to je dvojnásobek toho, co udělají ty bobulky.
Jeden a čtvrt šálku vícebarevných hroznů také způsobí pěkné zvýšení arteriálních funkcí, dost pro potlačení akutního poškození endotelu: to je náhlý útok na zranitelnou vnitřní vrstvu našich tepen. Vědci se rozhodli pro McMuffin s klobásou a vejcem – nasadili prostě těžkou váhu. Bez hroznů došlo za pouhou hodinu ke snížení arteriálních funkcí téměř na polovinu, a tepna zůstala ještě o tři hodiny později ztuhlá a poškozená. Ale dejte si onen McMuffin s těmi hrozny a sotva pocítíte negativní účinek.
Když sníte hamburger, arteriální funkce po jídle poklesnou, ale když sníte stejné jídlo s určitým kořením, což může být jedna a půl čajové lžičky kurkumy, vaše arteriální funkce se zlepší.
A co pomerančová šťáva? Čtyři šálky denně po dobu čtyř týdnů a žádná změna funkce tepen. Ale pozor, to byl komerční pomerančový džus z koncentrátu. A co čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva? Toto je před… a toto je potom, pořád nic. To je jeden z důvodů, proč bobuloviny patří mezi nejzdravější ovoce.
Chcete nápoj, který může zlepšit arteriální funkce? Zelený čaj. Dva šálky zeleného čaje a dosáhnete zmíněného kakaového efektu, téměř 4 body během pouhých 30 minut. A stejně bláznivého účinku jako se zeleným čajem dosáhnete i s černým čajem. Dvakrát tak silný účinek oproti acai.
Takže proč tolik pozornosti věnované pouhé jedné rostlině? Pravým důvodem by mohlo být to, že autor studie vlastní patent na výživový doplněk na bázi acai.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Zielinski AA, Ávila S, Ito V, Nogueira A, Wosiacki G, Haminiuk CW. The association between chromaticity, phenolics, carotenoids, and in vitro antioxidant activity of frozen fruit pulp in Brazil: an application of chemometrics. J Food Sci. 2014 Apr;79(4):C510-6.
- Schauss AG. The Effect of Acai (Euterpe spp.) Fruit Pulp on Brain Health and Performance.
- Pérez-Jiménez J, Neveu V, Vos F, Scalbert A. Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database. Eur J Clin Nutr. 2010 Nov;64 Suppl 3:S112-20.
- Yamaguchi KK, Pereira LF, Lamarão CV, Lima ES, da Veiga-Junior VF. Amazon acai: chemistry and biological activities: a review. Food Chem. 2015 Jul 15;179:137-51.
- Rocha A, Carvalho LC, Sousa MA, Madeira SV, Sousa PJ, Tano T, Schini-Kerth VB, Resende AC, Soares de Moura R. Endothelium-dependent vasodilator effect of Euterpe oleracea Mart. (Açaí) extracts in mesenteric vascular bed of the rat. Vascul Pharmacol. 2007 Feb;46(2):97-104.
- Alqurashi RM, Galante LA, Rowland IR, Spencer JP, Commane DM. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1227-1235.
- Inaba Y, Chen JA, Bergmann SR. Prediction of future cardiovascular outcomes by flow-mediated vasodilatation of brachial artery: a meta-analysis. Int J Cardiovasc Imaging. 2010 Aug;26(6):631-40.
- Rodriguez-Mateos A, Rendeiro C, Bergillos-Meca T, Tabatabaee S, George TW, Heiss C, Spencer JP. Intake and time dependence of blueberry flavonoid-induced improvements in vascular function: a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study with mechanistic insights into biological activity. Am J Clin Nutr. 2013 Nov;98(5):1179-91.
- Rodriguez-Mateos A, Del Pino-García R, George TW, Vidal-Diez A, Heiss C, Spencer JP. Impact of processing on the bioavailability and vascular effects of blueberry (poly)phenols. Mol Nutr Food Res. 2014 Oct;58(10):1952-61.
- Heiss C, Kleinbongard P, Dejam A, Perré S, Schroeter H, Sies H, Kelm M. Acute consumption of flavanol-rich cocoa and the reversal of endothelial dysfunction in smokers. J Am Coll Cardiol. 2005 Oct 4;46(7):1276-83.
- Nakayama H, Tsuge N, Sawada H, Masamura N, Yamada S, Satomi S, Higashi Y. A single consumption of curry improved postprandial endothelial function in healthy male subjects: a randomized, controlled crossover trial. Nutr J. 2014 Jun 28;13:67.
- Chaves AA, Joshi MS, Coyle CM, Brady JE, Dech SJ, Schanbacher BL, Baliga R, Basuray A, Bauer JA. Vasoprotective endothelial effects of a standardized grape product in humans. Vascul Pharmacol. 2009 Jan-Feb;50(1-2):20-6.
- Asgary S, Keshvari M, Afshani MR, Amiri M, Laher I, Javanmard SH. Effect of fresh orange juice intake on physiological characteristics in healthy volunteers. ISRN Nutr. 2014 Mar 4;2014:405867.
- Alexopoulos N, Vlachopoulos C, Aznaouridis K, Baou K, Vasiliadou C, Pietri P, Xaplanteris P, Stefanadi E, Stefanadis C. The acute effect of green tea consumption on endothelial function in healthy individuals. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Jun;15(3):300-5.
- Jochmann N, Lorenz M, Krosigk Av, Martus P, Böhm V, Baumann G, Stangl K, Stangl V. The efficacy of black tea in ameliorating endothelial function is equivalent to that of green tea. Br J Nutr. 2008 Apr;99(4):863-8.
Icons created by Peter Parnican and Sagit Milshtein from The Noun Project. Motion graphics by Avocado Video.