Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fazole a další luštěniny potěší vaše srdce
Polovina šálku fazolí denně může snížit hladinu cholesterolu o 0,5 mmol/l.
Stejně, jako je důležité jíst dostatek listové zeleniny, je také důležité jíst dostatek luštěnin. Všichni jsme už slyšeli o tom, jak jsou pro nás dobré sójové boby, ale co třeba méně exotické fazole pinto? Konzumace půl šálku vařených pinto fazolí denně po dobu dvou měsíců může vést ke snížení cholesterolu o 0,5 mmol/l. Nový zázračný lék? Ne, jen pinto fazole.
To stejné platí pro pečené fazole. Už půlka šálku konzervovaných fazolí denně po dobu dvou měsíců, tentokrát šlo o fazole navy, měla stejně úžasný účinek. Byla provedena randomizovaná zkřížená klinická studie, která měla kontrolní skupinu a léčebnou skupinu konzumující pečené fazole. Oproti různým dostupným druhům léčby v alopatické medicíně, jako je radioterapie a chemoterapie, vypadá léčba pečenými fazolemi vskutku neškodně. Představte si, že by existovala nějaká pilulka, která by takto účinkovala a hodila by se k topinkám, vynesla by jmění!
Fazole jsou koneckonců jedním z nejdokonalejších darů přírody: celá rostlinka v jednom malém balíčku. Nízký obsah tuku, žádný cholesterol, vysoký obsah vlákniny a spousta bílkovin. Stejně jako můžeme zlepšit výživovou hodnotu jakéhokoliv pokrmu přidáním listové a jiné zeleniny, můžeme ji zlepšit i přidáním fazolí.
Další letošní studie ukázala na pozoruhodné vlastnosti vodního melounu. Ovoce, kterému doteď nebyla přikládána velká váha, protože je to skoro jen voda. Nyní si uvědomujeme, že jde o bohatý zdroj citrulinu, o kterém jsme mluvili v loňském přehledu studií.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Winham DM, Hutchins AM, Johnston CS. Pinto bean consumption reduces biomarkers for heart disease risk. J Am Coll Nutr. 2007 Jun;26(3):243-9.
- Winham DM, Hutchins AM. Baked bean consumption reduces serum cholesterol in hypercholesterolemic adults. Nutrition Research. Volume 27, Issue 7, Pages 380-386 (July 2007).