Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Brokolicové klíčky
Brokolicové klíčky jsou pravděpodobně bezpečnější a výživnější než vojtěškové (alfaalfa) klíčky.
Minulý rok nám vědecké údaje poskytly důvod přestat jíst klíčky vojtěšky; šlo o souvislost s mnoha případy otrav z jídla. Jak je to s brokolicovými klíčky?
Podívejte se na tuto studii. Popálili člověku ruku UV laserem, tady a tady. Stejné popáleniny způsobili i na levé straně, pouze zde prvně místo ošetřili prostým třením brokolicových klíčků o kůži. Jak vidíte, klíčky poskytly viditelnou buněčnou ochranu. Nebavíme se přitom o opalovacím krému. Výzkumníci pokus zopakovali na jiném místě, ale tentokrát ho potřeli výtažkem z brokolicových klíčků a opláchli ho. Pak ještě počkali tři dny, než dobrovolníka opět lehce popálili. Na levé straně byly použity brokolicové klíčky, byť opláchnuté už před třemi dny. Přesto lze stále pozorovat určitou ochranu buněk před spálením.
Jak je to s rizikem nákazy z klíčků? Na patogeny bylo testováno pět miliónů balení brokolicových klíčků. Jak podle vás klíčky celkově dopadly? Jsou nebezpečné, neškodné nebo přínosné? Kontaminováno bylo méně než jedno z tisíce balení klíčků. Rozhodně je tedy doporučuji!
Ačkoli jsou klíčky vojtěšky (alfalfa) opravdu příliš riskantní potravinou, vejce jsou každoročně spojeny s doslova tisíckrát větším počtem otrav jídlem než klíčky. Vejce infikovaná salmonelou způsobují každoročně epidemii otrav jídlem ve Spojených státech amerických. Ročně se kvůli nim nakazí více než 100 000 Američanů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- P. Talalay, J.W. Fahey, Z.R. Healy, S.L. Wehage, A.L. Benedict, C. Min, & A.T. Dinkova-Kostova. Sulforaphane mobilizes cellular defenses that protect skin against damage by UV radiation. Proc Natl Acad Sci U S A, 104(44):17500-17505, 2007.
- J.W. Fahey, P.J. Ourisson, & F.H. Degnan. Pathogen detection, testing, and control in fresh broccoli sprouts. Nutr J, 5:13, 2006.