Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jídlo, které nejvíce kazí zuby
Jedny z nejhorších snídaňových cereálií vás překvapí.
Téměř před půl stoletím na slyšení Senátu o výživě Dr. Nizel z Tuftsovy univerzity nadnesl, že sladké snídaňové cereálie by měly být zakázány v nejlepším zájmu všech zúčastněných, zvláště dětí, což asi není tak překvapivé, jelikož šlo o profesora zubního lékařství.
Kariogenní potenciál (potenciál způsobovat zubní kaz) byl hodnocen u tuctu různých potravin a nápojů. Test probíhal s pomocí elektrod zavedených do úst účastníků. Tyto elektrody měřily množství kyseliny vytvořené v zubním plaku mezi zuby po konzumaci různého jídla. Oba testované druhy snídaňových cereálií se ocitly na vrcholku grafu.
Pokud vypijete cukrovou vodu, pH na vašich zubech prudce klesne během několika hodin, pH bude nebezpečně kyselé a na těchto hodnotách zůstane hodinu. Kyselina tak bude vaše zuby rozkládat. Karamel je ještě horší. Přilne k zubům, takže v ústech zůstane delší dobu nebezpečně nízké pH. Pokud se však podíváme na snídaňové cereálie, pH po nich velmi klesne a zůstane nízké ještě o dvě hodiny později.
O potenciálu slazených snídaňových cereálií způsobovat zubní kaz jsme věděli po celá desetiletí. Tucet takových cereálií bylo podrobeno testu, ve kterém se měřily hladiny kyseliny rozpouštějící zubní sklovinu. Tuto kyselinu vytváří kmen bakterií zodpovědný za zubní kazy. Podle očekávání bylo zjištěno, že potenciál způsobovat zubní kazy byl přímo úměrný obsahu cukru v dané snídaňové cereálii. Výjimkou byl výrobek Frosted Mini-Wheats. Navzdory tomu, že měl o 40 % méně cukru, než cereálie jako Froot Loops nebo Frosted Flakes, způsobil největší demineralizaci vápníku, skončil na druhém místě hned za dne již neexistujícími „Powdered Donutz“ z hlediska potenciálu způsobovat zubní kazy. Studie provedená na 28 různých cereáliích dospěla k závěru, že obsah cukru v těchto 28 cereáliích byl bez debat dost vysoký na to, aby byly tyto potraviny označeny za nepříznivé pro zdraví zubů.
Firma General Mills se chtěla zachovat jako slušná korporace, vzali proto svůj výrobek Super Sugar Crisp, který obsahoval 44 % cukru, a snížili… velikost písma slova „sugar“ (cukr). Později, protože jim na zdraví dětí tolik záleželo, odstranili cukr úplně… z názvu výrobku.
Firma Kellogg se o zdraví také zajímá. Sugar Smacks, který vám má zjevně dodat vesmírnou energii, právě z cukru, však nezní tak zdravě jako Honey Smacks: stejné cereálie, jen cukr v názvu nahradil med. Odstranili cukr také z Corn Pops a Frosted Flakes, tedy alespoň z přední strany krabic.
A co Cookie Crisp? Myslím, že skutečnost, že je vyrábí firma tvořící psí krmivo, je dost vypovídající.
Nicméně General Mills protestoval. Provedli totiž studii na dospívajících, z nichž polovina dostávala jejich cereálie zdarma až ke dveřím a druhá ne, a zjistili, že to nemělo zjevný vliv na počet zubních kazů. Tím prý dokázali, že jsou snídaňové cereálie pro zuby neškodné. Napadá někoho z vás, jaká klíčová chyba se v této studii vyskytla? Děti v kontrolní skupině klidně mohli konzumovat slazené snídaňové cereálie, pokud jim je rodiče koupili v obchodě. Obě skupiny, pokusná i kontrolní skupina, tak mohly konzumovat stejné množství cereálií jen s tím rozdílem, že pokusná skupina je dostala zadarmo, zatímco kontrolní skupina za ně musela zaplatit.
Co říkají výzkumníci z General Mills na svou obranu? Kontrola stravy tak přísná, že by zahrnovala vyřazení cereálií ze stravy dětí, by byla obtížná, ne-li nemožná. Ale pak to není kontrolní skupina
Je to stejné, jako by dokument financovaný Kellogg’s říkal: Ano, mohli bychom prakticky vymýtit zubní kaz u dětí, kdybychom jim nedávali žádný cukr, ale tento ideál je nepraktický. Pojďme tedy střední cestou a vymysleme nové cereálie, třeba Froot Loops s gumovými medvídky. Jsou alespoň ve tvaru ovoce, no dobře, ne tak docela, ale tvar mají líbivý.
Pozorovací studie také nedokázaly najít spojitost mezi konzumací snídaňových cereálií a rozšířeností nebo počtem případů zubních kazů. Předpokládá se, že je to způsobem konzumace. Cereálie se konzumují s mlékem, které pomáhá částečky jídla z úst spláchnout. Ačkoli Frosted Mini-Wheats způsobily stejné ulpívání cukru ve slinách po deseti minutách od konzumace, nehledě na to, jestli se jedly s mlékem nebo bez něj. Ostatní cereálie v ústech tak neulpívaly. Ovšem slazené cereálie jsou dětmi často konzumovány jako malá svačinky do ruky, bez mléka.
Deset minut po snědení suchých slazených cereálií máte v ústech téměř 50x více zbytkového cukru než v případě, že byste cukr přijali v podobě nějaké tekutiny. Vědci dospěli k závěru, že je nemyslitelné zpochybňovat to, že častá konzumace potravin s vysokým obsahem cukru (jako tyto cereálie) mezi jídly, představuje nebezpečí pro lidský chrup. Není tak důležité, jestli konzumace sladkých cereálií např. ke snídani vede k zubním kazům nebo ne, protože děti si je často dávají samotné mezi hlavními jídly a vystavují se tak zřejmému riziku, že si tím své zuby poškodí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Minton KL, Berry CW. Cariogenic potential of presweetened breakfast cereals. Pediatr Dent. 1985;7(4):282-286.
- Gibson SA. Breakfast cereal consumption in young children: associations with non-milk extrinsic sugars and caries experience: further analysis of data from the UK National Diet and Nutrition Survey of children aged 1.5-4.5 years. Public Health Nutr. 2000;3(2):227-232.
- Glass RL, Fleisch S. Diet and dental caries: dental caries incidence and the consumption of ready-to-eat cereals. J Am Dent Assoc. 1974;88(4):807-813.
- Rowe NH, Anderson RH, Wanninger LA. Effects of ready-to-eat breakfast cereals on dental caries experience in adolescent children: a three-year study. J Dent Res. 1974;53(1):33-36.
- Mellion GL. Letter: Presweetened cereals. J Am Dent Assoc. 1974;89(4):767-768. 7
- Hearings Before the Select Committee on Nutrition and Human Needs of the United States Senate, Ninety-Third Congress, First Session. Nutrition Education--1973. Parts 3, 4, and 5--TV Advertising of Food to Children. Washington, D.C., March 5, 6, and 12, 1973.
- Shannon IL, McCartney JC. Presweetened dry breakfast cereals: potential for dental danger. ASDC J Dent Child. 1981;48(3):215-218.
- Schachtele CF, Jensen ME. Can Foods be Ranked According to Their Cariogenic Potential? Cariology Today. Intl Congress in Honour of Professor Dr. H.R. Mühlemann, Zürich, September 1983. 1984;136-146.
- Holden C. Battle Heats Up over Sugared Cereals. Science. 1977;198(4320):902-903.
Image credits: Ajrieger via wikia, Wokandapix via pixabay, and Jason Liebig. Images have been modified. Motion graphics by Avocado Video