Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou zdravější pinto fazole nebo černé fazole?
Které fazole byste si měli dát s vaším příštím burritem?
Dáme si další hádanku. Vejdete do restaurace Chipotle, objednáte si vegetariánské burrito a obsluha se vás zeptá: „Dáte si to s černými nebo pinto fazolemi?“ Co odpovíte? Které jsou zdravější?
Oba druhy jsou dobré. Nedávný výzkum například ukázal, že černé fazole mají „silnou inhibiční aktivitu“ proti buňkám rakoviny tlustého střeva, rakoviny jater a rakoviny prsu. V posledním loňském přezkumu jsem mluvil o tom, jak pinto fazole dokáží snížit cholesterol o 0,5 mmol/l.
Které jsou však celkově zdravější? Jsou to černé fazole.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. Dong, X. He, and R. H. Liu. Phytochemicals of black bean seed coats: Isolation, structure elucidation, and their antiproliferative and antioxidative activities. J. Agric. Food. Chem., 55(15):6044-6051, 2007.
- D.M. Winham, A.M. Hutchins, C.S. Johnston. Pinto bean consumption reduces biomarkers for heart disease risk. J Am Coll Nutr, 26(3):243-9, 2007.
- U.S. Department of Agriculture. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods—2007. November 2007.