Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejzdravější houba
Která houba má nejvyšší obsah antioxidantů?
A když už mluvíme o houbách (což je to, co drží tempeh pohromadě), který druh je zdravější? Bílé žampiony, hnědé žampiony nebo snad žampiony portobello? Je to trochu chyták, to musím uznat. Všechno to jsou totiž stejné houby. Ty malé bílé žampiony se promění v hnědé, a když se nechají růst, vyroste z nich portobello. Není to šikovné?
Dobře, teď přijde ta skutečná otázka. Žampion, liška, smrž (který bychom mimochodem nikdy neměli jíst v syrovém stavu nebo s alkoholem), hlíva ústřičná, hřib smrkový (v italštině porcini, což zároveň znamená selátko, zřejmě se asi selátkům malé hříbky nějak podobají) nebo shiitake? Bude to těžké.
Dobře, takže tady je graf. Máme tu jednoho jasného vítěze a jednoho jasného poraženého. Nejprve ten poražený. Pokud jde o obsah antioxidantů, který z těch šesti druhů je nejhorší? Přemýšlejte o tom chvíli. Myslíte, že žampión? Liška? Smrž? Hlíva ústřičná? Hřib smrkový? Shiitake? Výsledek je překvapivý, je to liška. Podle všeho je z těchto nejméně prospěšná. Zajímavé je, že staré dobré obyčejné a levné bílé žampiony jsou až nahoře, na druhém místě. Portobello a hnědé žampiony jsou taktéž na druhém místě.
Dobře, která houba je tedy nejlepší? Už máme na výběr jen ze čtyř. Kdo hádá smrže? Hlívu ústřičnou? Hřiba smrkového? Shiitake? Z dosud testovaných hub se jako vůbec nejzdravější jeví… malá selátka – porcini, respektive hřiby smrkové.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org