Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Bobuloviny s protirakovinnými účinky
Mají bio jahody lepší schopnosti potlačovat růst rakovinných buněk v Petriho misce než konvenčně pěstované bobuloviny?
Uznávám, že řazení potravin jen na základě hladiny antioxidantů představuje přílišné zjednodušení. Jak bylo nedávno přezkoumáno a napsáno v Annals of the NY Academy of Sciences: „Od fazolí po bobule a ještě dál: Týmová spolupráce mezi rostlinnými chemikáliemi, která podporuje optimální zdraví.“
Nejenže mohou fytoživiny spolupracovat, mnoho z nich má zdravotní přínosy i nad rámec jejich antioxidační síly. Například bobule mají antiproliferativní účinky na rakovinné buňky, což znamená, že mohou zpomalit růst rakoviny. Toto jsou buňky karcinomu děložního čípku, který zabil jistou ženu, Henriettu Lacksovou. Vzorek byl odebrán před 58 lety a buňky stále rostou, stále se dělí, po takřka 60 letech. Zdá se, že přidání výtažku z borůvek k rakovinovým buňkám toho příliš nezmůže. Rakovinové buňky jsou stále aktivní a rostou skoro na 100 %.
Podívejme se však, co dokáží další plody. Maliny snížily růst na polovinu, jahody potlačují růst rakoviny téměř o 75 %. Čím vyšší je dávka jahod, tím více je rakovina potlačena.
A které fungují lépe, konvenčně nebo ekologicky pěstované? Při každé jednotlivé koncentraci a u každé jednotlivé odrůdy bio jahody porážejí ty obyčejné. Pamatujte, že menší růst je lepší.
Pokus probíhal na lidských buňkách rakoviny tlustého střeva i lidských buňkách karcinomu prsu. Nemusíme nutně jíst plody samotné, abychom tyto přínosy získali, můžeme jíst játra, oči nebo mozky prasat krmených bobulovinami, já bych se však držel raději toho ovoce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L. G. Wood, M. L. Garg, H. Powell, and P. G. Gibson. Lycopene-rich treatments modify noneosinophilic airway in ammation in asthma: Proof of concept. Free Radic. Res., 42(1):94-102, 2008.
- M. A. Lila. From beans to berries and beyond: Teamwork between plant chemicals for protection of optimal human health. Ann. N.Y. Acad. Sci., 1114:372-380, 2007.
- J Agric Food Chem. 2008 May 14;56(9):3016-23. Epub 2008 Apr 16. Berry extracts exert different antiproliferative effects against cervical and colon cancer cells grown in vitro. McDougall GJ, Ross HA, Ikeji M, Stewart D.
- W. Kalt, J. B. Blumberg, J. E. McDonald, M. R. Vinqvist-Tymchuk, S. A. E. Fillmore, B. A. Graf, J. M. O'Leary, and P. E. Milbury. Identication of anthocyanins in the liver, eye, and brain of blueberry-fed pigs. J. Agric. Food. Chem., 56(3):705-712, 2008.