Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je kokosové mléko zdravé?
Vliv kokosového mléka a sušeného kokosu na riziko kardiovaskulárního onemocnění.
A co kokosové mléko, bohaté na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem? Je i tak škodlivé? Neškodné? Nebo prospěšné?
Někteří si možná pamatují tyto studie z roku 2007, které prokázaly, že vajíčka jsou zabijáky našich tepen, olivový olej je neutrální, a vlašské ořechy okamžitě pomáhají. Tento experiment byl zopakován, ale tentokrát s kokosovým mlékem. A arteriální reakce na kokosové mléko byla stejně špatná jako u stravy z McDonald’s.
Ale co celá potravina? Kokosové vločky, to je vlastně jen celý sušený kokos. Výzkum odtučněných kokosových vloček prokázal jejich vliv na snížení cholesterolu. To není žádné překvapení; všechny rostlinné potraviny obsahují vlákninu a vláknina cholesterol snižuje. Ale toto byly kokosové vločky s odstraněným tukem, což v obchodech není běžně k dostání.
Co takhle obyčejný strouhaný kokos, který si můžete koupit v obchodě? Tuková část – kokosový olej – je špatná, ale část bez tuku je prospěšná. Dejte je oba dohromady a vyhraje tuk, takže to bude škodlivé? Nebo se navzájem vyruší? Nebo zvítězí vláknina, takže jak vločky, tak celé kokosové ořechy budou zdravé? Dám vám nápovědu. Ona si myslí, že sušený kokos je moc dobrý. A odpověď zní… Neškodný, což je založené na studiích Malajců, kteří kokosové ořechy konzumují.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- F. Jakulj, K. Zernicke, S. L. Bacon, L. E. van Wielingen, B. L. Key, S. G. West, and T. S. Campbell. A High-Fat Meal Increases Cardiovascular Reactivity to Psychological Stress in Healthy Young Adults. Journal of Nutrition, 137(4):935, 2007.
- Ng CK, Chan AP, Cheng A. Impairment of endothelial function--a possible mechanism for atherosclerosis of a high-fat meal intake. Ann Acad Med Singapore. 2001 Sep;30(5):499-502. Erratum in: Ann Acad Med Singapore 2001 Nov;30(6):679.
- T. P. Trinidad, A. S. Loyola, A. C. Mallillin, D. H. Valdez, F. C. Askali, J. C. Castillo, R. L. Resaba, and D. B. Masa. The cholesterol-lowering effect of coconut flakes in humans with moderately raised serum cholesterol. J Med Food, 7(2):136{140, 2004.
- Lipoeto NI, Agus Z, Oenzil F, Wahlqvist M, Wattanapenpaiboon N. Dietary intake and the risk of coronary heart disease among the coconut-consuming Minangkabau in West Sumatra, Indonesia. Asia Pac J Clin Nutr. 2004;13(4):377-84.