Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Oxaláty ve skořici
Kolik kurkumy a skořice už je příliš?
Kurkuma, stejně jako sója, potlačuje aktivitu lidských tukových buněk, navíc vykazuje antiproliferativní působení na nádorové buňky a inhibicí aktivity nádorových buněk brání tvorbě metastáz. Hlavní složka kurkumy je dokonce považována za klíčovou v léčbě farmakorezistentního karcinomu prsu. Když je to pro nás tak užitečné, proč toho nevyužít? Nemluvím teď jen o extraktu, ale skutečně o kurkumě, komplexní potravině podávané ve vysokých dávkách: 3 gramy, tedy 6-7 tobolek denně. Je to snad špatný nápad? Nebo na dávce nezáleží? Platí, že čím více, tím lépe?
Naneštěstí se ukazuje, že kurkuma obsahuje příliš mnoho šťavelanů. Při užívaní takto vysoké denní dávky zvýšíte i riziko vzniku ledvinových kamenů. Ten, kdo si myslí, že to není takový problém, asi nikdy nezažil pohyb kamene z ledviny do močových cest. Stačí tedy dávka menší než lžička kurkumy denně.
Všimněte si ale názvu našeho videa… skořice? Skořice, jak se zdá, má stejně jako kurkuma řadu výhod, ale také vysoký obsah šťavelanů. Ve skutečnosti jich má skořice stejné množství jako kurkuma. Je tedy jedna lžíce skořice příliš vysoké množství? Skořice – škodlivá, neškodná nebo dokonce přínosná?
Ani pár lžiček denně není příliš mnoho, protože nejde o množství, ale o to, kolik se v těle vstřebá. Skořice a kurkuma sice obsahují stejné množství šťavelanů, ale více než 90 % šťavelanů z kurkumy je rozpustných ve srovnání s méně než 10 % ze skořice. Abychom získali žádoucí výhody, musíme každý den jíst skořici. Jediná lžička skořice denně a jak vidíte, znázorněno tečkovanou čarou, sníží se vrchol hladiny cukru v krvi, kterého docílíte konzumací neuvěřitelného množství cukru. Když došlo 15. den k ukončení konzumace skořice, tento efekt již následující den nebyl patrný. Je tedy potřeba vytrvat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Y.K. Lee, W.S. Lee, J.T. Hwang, D.Y. Kwon, Y.J. Surh, & O.J. Park. Curcumin exerts antidifferentiation effect through AMPKalpha-PPAR-gamma in 3T3-L1 adipocytes and antiproliferatory effect through AMPKalpha-COX-2 in cancer cells. J Agric Food Chem, 57(1):305-310, 2009.
- S. Yodkeeree, W. Chaiwangyen, S. Garbis, & P. Limtrakul. Curcumin, demethoxycurcumin and bisdemethoxycurcumin differentially inhibit cancer cell invasion through the down-regulation of MMPs and uPA. J Nutr Biochem, 20(2):87-95, 2009.
- M. Labbozzetta, M. Notarbartolo, P. Poma, A. Maurici, L. Inguglia, P. Marchetti, M. Rizzi, R. Baruchello, D. Simoni, & N. D’Alessandro. Curcumin as a possible lead compound against hormone-independent, multidrug-resistant breast cancer. Ann N Y Acad Sci, 1155:278-283, 2009.
- M. Tang, D.E. Larson-Meyer, & M. Liebman. Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects. Am J Clin Nutr, 87(5):1262-1267, 2008.
Image thanks to Cinnamon Vogue via Flickr.