Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Máte-li krevní tlak v pořádku, nemusíte se vyhýbat soli
Je nějaký důvod vyhýbat se soli, když máte normální krevní tlak?
Pravda nebo lež: máte-li krevní tlak v normě, konzumace soli nijak neškodí. Jinak řečeno, pokud nemáte vysoký krevní tlak, není důvod výrazně eliminovat příjem sodíku. Pravda nebo lež?
Je to vyslovená lež. Vedle toho, že sůl zvyšuje krevní tlak, má na svědomí i další poškození našich cév a každoročně přispívá k úmrtí asi 150 000 Američanů. Snažte se tedy udržet příjem sodíku pod 1500 mg denně. Jediný plátek slaniny ale znamená překročení tohoto množství.
Co obsahuje nejvyšší množství sodíku, respektive soli? Porce hovězího masa, porce pečeného kuřete, velké hranolky od McDonald’s nebo porce slaných preclíků? Ani preclíky či hranolky, ani hovězí maso. Proč obsahuje kuřecí maso tolik soli? Protože při průmyslovém zpracování je do kuřecího masa vpraven roztok soli pro zvýšení hmotnosti, přičemž stále může být označeno za 100% přírodní.
Zprávy od spotřebitelů ukazují na skutečnost, že maso z obchodu bývá tak plné soli, že máme záznam o dávce 840 mg v porci. V půlce kuřecího prsa je vlastně polovina denní dávky sodíku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org