Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Toxiny ve vařených bramborách?
Přírodní toxiny glykoalkaloidy se koncentrují ve slupkách brambor.
Měli byste si dávat pozor ještě na nějaké další přírodní toxiny? Brambory tvoří přírodní insekticidní sloučeniny zvané glykoalkaloidy, pomocí kterých se chrání před hmyzími škůdci. Brambory ví, jak na to. Pro brouky je to špatná zpráva, ale co pro nás?
V poslední době bylo zveřejněno několik posudků rizik konzumace, a ačkoli jsou tyto glykoalkaloidy v USA považovány za nejkonzumovanější přírodní toxin, lidé pěstují brambory již 7 000 let; v současnosti jde o 4. nejpěstovanější plodinu určenou ke konzumaci na světě. Nedávno bylo zveřejněno rozsáhlé zhodnocení rizik. Co myslíte, jak dopadlo? Výsledky platí pro pečené brambory, ne smažené, navíc zcela bez másla, sýru smetany a soli. Prostě jen pečené brambory. Jsou škodlivé? Neškodné? Prospěšné?
Už dříve jsme se dozvěděli, že toho tělu moc nepřinášejí, ale pokud jde o bezpečnost jako takovou, máme se čeho bát, nebo ne? Položme si tedy „životně důležitou“ otázku: jsou bramborové glykoalkaloidy pro člověka nějak nebezpečné? Tato diskuse naznačuje, že jsou skutečně toxické a tento problém by již neměl být ignorován. Tak dobře.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C. L. P. Dinkins and R. K. D. Peterson. A human dietary risk assessment associated with glycoalkaloid responses of potato to colorado potato beetle defoliation. Food Chem. Toxicol., 46(8):2837-2840, 2008.
- J. Ruprich, I. Rehurkova, P. E. Boon, K. Svensson, S. Moussavian, H. Van der Voet, S. Bosgra,J. D. Van Klaveren, and L. Busk. Probabilistic modelling of exposure doses and implications for health risk characterization: Glycoalkaloids from potatoes. Food Chem. Toxicol., 47(12):2899-2905, 2009.
- Y. I. Korpan, E. A. Nazarenko, I. V. Skryshevskaya, C. Martelet, N. Jaffrezic-Renault, and A. V. El'skaya. Potato glycoalkaloids: True safety or false sense of security? Trends Biotechnol., 22(3):147-151, 2004.