Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Strava a revmatoidní artritida
Prevence a léčba revmatoidní artritidy pomocí stravy.
Revmatoidní artritida může být až znetvořujícím onemocněním. Léčba často zahrnuje užívání některých z našich nejtoxičtějších léků: steroidů, chemoterapeutických látek, thalidomidu.
Již deset let víme, že spotřeba masa může v této nemoci hrát důležitou roli. Vycházíme z poznatků, jako jsou tyto, kde se jeví, že čím více masa daná populace jí, tím vyšší má výskyt onemocnění. Vegetariánská strava tak může riziko propuknutí revmatoidní artritidy snížit. Ale pokud už ji máte, záleží stále na tom, co jíte?
Vegetariánská strava může být použita k úspěšné léčbě revmatoidní artritidy: pravda nebo lež? Pravda. Téměř každá studie, která kdy byla v této oblasti zveřejněna, ukázala, že vegetariánská strava může být skutečně použita k úspěšnému léčení této nemoci. Některé studie testovaly vegetariánskou stravu s půstem nebo bez, některé testovaly dokonce veganskou stravu nebo syrovou veganskou stravu. Testem prošla i syrová a bezlepková veganská strava. Jednou z věcí, které měly všechny typy stravy společné, bylo to, že byly vegetariánské. A všechny fungovaly.
Jedinou zbývající otázkou je, proč vlastně? Je revmatoidní artritida autoimunitní útok na vlastní klouby vyvolaný masem? Nebo jsou snad samotné bílkoviny z masa zapojeny do útoku na klouby?
Toto vyšlo dříve v letošním roce: případová zpráva o ženě konzumující vejce, mléčné výrobky a maso, která měla zánět kloubů tak závažný, že byla na chemoterapii a steroidech – ale jen do doby, než přestala konzumovat živočišné potraviny. Její příznaky vymizely, jakmile začala jíst výhradně rostlinné bílkoviny. Mohla zapínat a vypínat nemoc, jako by to byl vypínač na osvětlení. Dokonce se tady píše, jak si dala maso večer před domluvenou návštěvou u lékaře, jen aby lékaři ukázala, že skutečně má silnou artritidu.
Když citliví jedinci vkládají všechny tyto cizorodé živočišné bílkoviny do svého těla, může se stát jedna ze dvou věcí. Když okusujeme chrupavku na konci stehenní kosti kuřete, náš imunitní systém může zareagovat na tyto cizí chrupavkové bílkoviny a vytvořit proti nim specializované protilátky, které mohou být zmatené a začít neúmyslně útočit na vlastní chrupavku. Přesně to mysleli tím útokem vlastního těla na chrupavku vyvolaným konzumací masa. Druhou možností je, že i když nedojde ke zkřížené reaktivitě a zmatku, imunitní komplexy tvořené masnými bílkovinami a našimi protilátkami mohou doputovat do našich kloubů a vyvolat tam zánět.
Je skutečně zajímavé, jak se pokusy tohoto typu vlastně provádějí. Když vědci chtějí vědět, jestli někdo opravdu reaguje na živočišné bílkoviny, nestačí, že jim dají vajíčka se slaninou a zeptají se jich, jak se cítí. Musíte mít také kontrolní skupinu s placebem, se kterým jídlo můžete porovnat. Lidé však poznají, jestli dostali vejce se slaninou nebo cukrovou pilulku.
Jak tedy do někoho dostat jídlo a obejít přitom jeho chuťové pohárky? Strčíte jim je do zadku: „… reaktivita po rektálním podání potraviny u pacientů s revmatoidní artritidou.“ Rozhodně to doma nezkoušejte.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- W. B. Grant. The role of meat in the expression of rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition, 84(05):589{595, 2000.
- Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):594S-600S. Rheumatoid arthritis treated with vegetarian diets. Kjeldsen-Kragh J.
- Br J Rheumatol. 1998 Mar;37(3):274-81. Uncooked, lactobacilli-rich, vegan food and rheumatoid arthritis. Nenonen MT, Helve TA, Rauma AL, Hänninen OO.
- Lancet. 1991 Oct 12;338(8772):899-902. Controlled trial of fasting and one-year vegetarian diet in rheumatoid arthritis. Kjeldsen-Kragh J, Haugen M, Borchgrevink CF, Laerum E, Eek M, Mowinkel P, Hovi K, Førre O.
- Br J Rheumatol. 1997 Jan;36(1):64-8. Faecal microbial flora and disease activity in rheumatoid arthritis during a vegan diet. Peltonen R, Nenonen M, Helve T, Hänninen O, Toivanen P, Eerola E.
- Br J Nutr. 1994 Oct;72(4):555-66. Changes in plasma phospholipid fatty acids and their relationship to disease activity in rheumatoid arthritis patients treated with a vegetarian diet. Haugen MA, Kjeldsen-Kragh J, Bjerve KS, Høstmark AT, Førre O.
- I. Hafstr, B. Ringertz, A. Spangberg, L. Von Zweigbergk, S. Brannemark, I. Nylander, J. R. nnelid, L. Laasonen, and L. Klareskog. A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: The effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens. Rheumatology, 40(10):1175, 2001.
- J. McDougall, B. Bruce, G. Spiller, J. Westerdahl, and M. McDougall. Effects of a very low-fat, vegan diet in subjects with rheumatoid arthritis. J Altern Complement Med, 8(1):71-75, 2002.
- J. J. Agren, E. Tvrzicka, M. T. Nenonen, T. Helve, and O. Hanninen. Divergent changes in serum sterols during a strict uncooked vegan diet in patients with rheumatoid arthritis. Br. J. Nutr., 85(2):137-139, 2001.
- H. M. ller, F. W. de Toledo, and K. L. Resch. Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: a systematic review. Scandinavian journal of rheumatology, 30(1):1-10, 2001.
- Toxicology. 2000 Nov 30;155(1-3):45-53. Antioxidants in vegan diet and rheumatic disorders. Hanninen, Kartinen K, Rauma AL, Nenonen M, Torronen R, Hakkinen AS, Adlercreutz H, Laakso J.
- Scand J Rheumatol. 1995;24(2):85-93. Changes in laboratory variables in rheumatoid arthritis patients during a trial of fasting and one-year vegetarian diet. Kjeldsen-Kragh J, Mellbye OJ, Haugen M, Mollnes TE, Hammer HB, Sioud M, Forre O.
- Clin Rheumatol. 1994 Sep;13(3):475-82. Vegetarian diet for patients with rheumatoid arthritis--status: two years after introduction of the diet. Kjeldsen-Kragh J, Haugen M, Borchgrevink CF, Forre O.
- A. Kutlu, S. Ozturk, O. Taskapan, Y. Onem, M. Z. Kiralp, and L. Ozcakar. Meat-induced joint attacks, or meat attacks the joint: Rheumatism versus allergy. Nutr Clin Pract, 25(1):90-91, 2010.
- M. Liden, G. Kristjansson, S. Valtysdottir, P. Venge, and R. Hallgren. Self-reported food intolerance and mucosal reactivity after rectal food protein challenge in patients with rheumatoid arthritis. Scand. J. Rheumatol., 39(4):292-298, 2010.