Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
V kterých potravinách najdeme polychlorované bifenyly (PCB)?
Třemi největšími zdroji průmyslových toxinů ve stravě jsou ryby, rybí olej a vejce.
Co víme o znečišťujících látkách z průmyslu, jako například PCB? Ve zřejmě nejrozsáhlejší studii všech dob bylo testováno více než 12 000 vzorků potravin a krmiv v 18 zemích. Z 11 000 testovaných vzorků potravin byla nejvyšší úroveň kontaminace pozorována u ryb a vajec: „Ryby a produkty získávané z ryb byly nejkontaminovanější, následovala vajíčka, mléko a mléčné výrobky, dále maso a masné výrobky z průmyslové produkce. Nejnižší kontaminaci vykazovaly potraviny rostlinného původu.“ To je dostatečný důvod k přechodu na rostlinnou stravu.
Zde jsou konkrétní zjištění. Rybí olej: 117 mikrogramů na kilogram. Rybí maso: hodnota 35. Vejce: detekovatelné hladiny u 94 % testovaných vajec. Následují mléčné výrobky, maso hovězí, vepřové i kuřecí. Nakonec rostlinné potraviny: hodnota 0,08.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to cornishman via iStock