Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rostlinné náhražky masa podrobeny testování
Jaký vliv mají rostlinné alternativy masa na předčasnou pubertu, dětskou obezitu a riziko zlomenin kyčlí?
Jak stojí v úvodníku Journal of the American Medical Association na téma rostlinných náhražek masa, tak pouhým přečtením výživových hodnot na obalu běžného hamburgeru a toho od Beyond Meat nebo Impossible Burger, byste nemuseli správně předpovědět zdravotní důsledky konzumace. Pokud nemáte k dispozici studie. Rostlinné alternativy masných výrobků známe přes sto let. Kdo by si nedal konzervu dobroty Protose? Jde koneckonců o moderní rostlinné maso, patent podal dr. John Harvey Kellogg v roce 1899.
Pak jsou tu ještě výrobky jako tofu a tempeh, které v Asii jedí celá staletí. Já tyto potraviny však odlišuji od těch, které se záměrně snaží napodobit chuť a strukturu masa. S takto bohatou historií, při poslechu o výrobcích z dob minulých jako Proteena, byste si mysleli, že už máme studie na spotřebitelích. A ty skutečně máme. Třeba tato. Dívky, které jedí maso, mohou začít menstruovat o šest měsíců dříve. Je to tím, že jedí spoustu bílkovin a tuku? Evidentně ne, protože dívky, které místo masa jedly náhražky jako rostlinné hamburgery a rostlinné párky, oddálily příchod první menstruace o 9 měsíců. Je však těžké odlišit, jak moc jde o vliv nekonzumování masa. Ve srovnání s těmi, které jedly maso jen párkrát v týdnu, měly dívky konzumující maso několikrát denně značně dřívější příchod první menstruace. Může nám to pomoci vysvětlit, proč je konzumace masa v dětství spojena s rakovinou prsu později v životě. Čím dříve totiž dívka začne menstruovat, tím vyšší má celoživotní riziko.
Sama obezita může přispět k brzkému příchodu puberty u dívek, což může být dalším faktorem. Studie naznačují, že vegetariánské děti obvykle bývají štíhlejší než nevegetariánské děti. Nejsou však celkově menší. Vegetariánské dívky i chlapci mohou měřit o 2,5 cm více než jejich spolužáci - jen nejsou tak širocí. Skutečnost, že dívky konzumující rostlinné náhražky masa mají nižší riziko předčasné puberty, může jít zčásti na vrub jejich štíhlosti.
Výzkum dětské obezity odhalil, že konzumace masa zvyšuje riziko nadváhy školáků dvojnásobně ve srovnání s konzumací rostlinného masa. Nezpracované rostlinné zdroje bílkovin jako fazole si vedly ještě lépe. Byly spojeny se snížením rizika dětské nadváhy na polovinu. Proto považuji tyto náhražky masa spíše za užitečné pomocníky při přechodu na zdravější stravu než za něco, u čeho dlouhodobě zůstávat. Stejné množství bílkovin z fazolového burrita by bylo lepší takřka ve všech ohledech.
Co se týče rizika zlomeniny kyčlí, tak 2. Studie adventistů sledující desítky tisíc mužů a žen po několik let zjistila, že denní příjem rostlinných náhražek masa snižuje riziko zlomeniny kyčlí takřka o polovinu, ovšem denní příjem luštěnin - fazolí, hrachu, cizrny a čočky - může snížit riziko zlomenin kyčlí ještě více, skoro o dvě třetiny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hu FB, Otis BO, McCarthy G. Can Plant-Based Meat Alternatives Be Part of a Healthy and Sustainable Diet? JAMA. 2019;1-3.
- "Gordon W, Gantori S, Gordon J, Leemann R, Boer R. The food revolution: the future of food and the challenges we face. UBS. July 2019."
- Lake Union Herald. 1960;52(49):14.
- The Modern Vegetable Meat.
- Kellogg JH. Vegetable-food compound. March 19, 1901.
- Wild F, Czerny M, Janssen AM, Kole APW, Zunabovic M, Domig KJ. The evolution of a plant-based alternative to meat. From niche markets to widely accepted meat alternatives. Agro Food Ind Hi-Tech. 2014;25:45-9.
- Dinner varieties with Loma Linda. The Record. 12.
- Kissinger DG, Sanchez A. The association of dietary factors with the age of menarche. Nutr Res. 1987;7:471-9.
- Jansen EC, Marín C, Mora-Plazas M, Villamor E. Higher Childhood Red Meat Intake Frequency Is Associated with Earlier Age at Menarche. J Nutr. 2015;146(4):792-8.
- Li W, Liu Q, Deng X, Chen Y, Liu S, Story M. Association between Obesity and Puberty Timing: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(10):1266.
- Newby PK. Plant foods and plant-based diets: protective against childhood obesity?. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1572S-87S.
- Sabaté J, Lindsted KD, Harris RD, Sanchez A. Attained height of lacto-ovo vegetarian children and adolescents. Eur J Clin Nutr. 1991;45(1):51-8.
- Sabaté J, Wien M. Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J Clin Nutr. 2010;91(5):1525S-9S.
- Lousuebsakul-Matthews V, Thorpe DL, Knutsen R, Beeson WL, Fraser GE, Knutsen SF. Legumes and meat analogues consumption are associated with hip fracture risk independently of meat intake among Caucasian men and women: the Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. 2014;17(10):2333-43.