Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik brokolice už je příliš?
Čtyři šálky brokolicových klíčků denně mohou přesáhnout bezpečnou denní dávku fytoživiny typické pro brukvovité - sulforafanu.
Je dobré vědět, že nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky ani při snědení fytoživin z brukvovité zeleniny v množství, které odpovídá 27 šálkům brokolice denně. Musí však existovat nějaká hranice, od které se stane i brokolice toxickou. A taky že existuje.
Několik výzkumníků z Itálie se rozhodlo tento limit najít. Snaží se totiž vyvinout nitrožilní přípravek, který by šel použít stejně jako skutečná chemoterapie, proto chtěli zjistit, jak vysoká dávka ještě bude bezpečná. Skutečně existuje dávka, při které brokolice může poškodit játra, jde o ekvivalent 100 šálků brokolice denně nebo čtyř šálků brokolicových klíčků denně.
Výzkumníci dospěli k závěru, že „nebyly pozorovány žádné známky poškození DNA při koncentracích dosažitelných příjmem ze stravy.“ To však není tak docela pravda. Čtyři šálky brokolicových klíčků denně byste sníst dokázali. Evidentně se nesetkali s takovými nadšenci do zdraví, které znám já.
Před několika lety za mnou po přednášce na Floridě přišel jeden člověk a řekl mi, že se dozvěděl o prospěšnosti šťávy ze zelené pšenice, prý dokáže pročistit tělo. Proto se rozhodl ji vyzkoušet. Pil denně obrovské množství šťávy. Řekl mi, že vypočítal objem celého lidského zažívacího traktu, celých těch zhruba 9 metrů, a začal toto množství nepřetržitě popíjet, litr po litru, dokud z něj šťáva nezačala vycházet druhým koncem.
Zeptal jsem se ho: „Co se tedy stalo?“ Podíval se na mě s výrazem, který můžu popsat jedině jako zděšení. A teď si nedělám legraci, odpověděl: „Byla to erupce!“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Shapiro TA, Fahey JW, Dinkova-Kostova AT, Holtzclaw WD, Stephenson KK, Wade KL, Ye L, Talalay P. Safety, tolerance, and metabolism of broccoli sprout glucosinolates and isothiocyanates: a clinical phase I study. Nutr Cancer. 2006;55(1):53-62.
- Sestili P, Paolillo M, Lenzi M, Colombo E, Vallorani L, Casadei L, Martinelli C, Fimognari C. Sulforaphane induces DNA single strand breaks in cultured human cells. Mutat Res. 2010 Jul 7;689(1-2):65-73.
Image thanks to adactio / flickr