Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Drůbež a rakovina penisu
Dosud největší studie na pracovnících z drůbežářského průmyslu zjistila, že mají výrazně vyšší riziko úmrtí na rakovinu penisu. Domníváme se, že je to kontaktem s onkogenními (rakovinu-způsobujícími) slepičími viry, což by mohl být problém i pro spotřebitele.
V loňském roce jsem vám představil studii týkající se pracovníků drůbežích jatek. Ve studii bylo zjištěno, že se u nich vyskytuje nadměrný počet případů rakoviny úst, nosních dutin, krku, mandlí, vnitřního ucha, vedlejších nosních dutin, jícnu, konečníku, jater, krve atd. Domnívali se, že to může být vystavením rakovinotvorným virům, které se nacházejí v drůbeži a výrobcích z ní.
A co je ještě horší, tyto viry mohou být „přenášeny na jakéhokoliv člověka z běžné populace prostřednictvím manipulace nebo konzumace nedostatečně tepelně upravené drůbeže.“ Není jasné, jak by člověk měl nakládat se syrovým kuřecím masem, když ho nemůže přimět levitovat a přemístit do trouby jen s pomocí telekineze.
Studie byla nedávno zopakována; šlo o dosud největší provedený výzkum. Více než 20 000 pracovníků drůbežích jatek a zpracovatelských továren. Zjistili to stejné, potvrdilo se to, co zjistily další tři dosud provedené studie: „Pracovníci drůbežích jatek a závodů na zpracování masa mají zvýšené riziko úmrtí na některé druhy rakoviny… Nové nálezy (z této studie) jsou: zvýšené riziko rakoviny děložního čípku a rakoviny penisu.“ Zvýšený výskyt rakoviny penisu u všech mužů ve studii, kteří pracovali s drůbeží. Standardizovaný poměr úmrtnosti měli více než osmkrát vyšší. A nešlo jen o onemocnění, ale také úmrtí na rakovinu penisu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Johnson ES, Zhou Y, Lillian Yau C, Prabhakar D, Ndetan H, Singh K, Preacely N. Mortality from malignant diseases-update of the Baltimore union poultry cohort. Cancer Causes Control. 2010 Feb;21(2):215-21.
- Johnson ES, Ndetan H, Lo KM. Cancer mortality in poultry slaughtering/processing plant workers belonging to a union pension fund. Environ Res. 2010 Aug;110(6):588-94.
Images thanks to Mitchmaitree via flickr; Food and Agriculture Organization of the United Nations; and the USDA Agricultural Research Service