Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Předejděte glaukomu a dohlédněte o 43 km dále
Riziko glaukomu, druhé nejčastější příčiny oslepnutí, lze zjevně velmi výrazně snížit konzumací kadeřávku a listové kapusty – tyto druhy zeleniny totiž obsahují pigmentové fytoživiny zvané lutein a zeaxanthin.
Glaukom (šedý zákal) je projevem degradace našeho optického nervu, nervu spojujícího naše oči s mozkem. Na žebříčku hlavních příčin slepoty je druhý, hned za šedým zákalem (katarakta).
Zvláštní je, že stále nevíme, co jej způsobuje. Proto zoufale toužíme zjistit, jaké prvky stravování nebo životního prostředí vznik vlastně ovlivňují. Nejvíce ochranná složka stravy, schopná snížit pravděpodobnost vzniku glaukomu (zeleného zákalu) o 69 %, je listová kapusta, hladkolistá i kadeřávek, pokud ji konzumujeme alespoň 1x za měsíc. Stačí alespoň jednou za měsíc.
Stříbrnou medaili získává každotýdenní konzumace mrkve a bronzovou konzumace broskví. Domníváme se, že to může být obsahem luteinu a zeaxanthinu, dvou žlutých rostlinných pigmentů, které se nacházejí zejména v listové zelenině. Tyto pigmenty zjevně vědí, kam zamířit. Pronikají přímo do sítnic, kde nás podle všeho chrání před degenerativním očním onemocněním.
Lykopen je červený pigment rajčat, skvěle chránící muže před rakovinou prostaty. Hádejte, kam se lykopen dostane, když muž rajče sní? Zamíří přímo do prostaty. Betakaroten z potravin může zabránit vzniku rakoviny vaječníků, kde se skutečně shromažďuje. A kam naše tělo potřebuje dostat lutein a zeaxanthin? Do očních sítnic, kde mohou chránit náš zrak.
A přímo tam skutečně míří. Nejen, že zrak chrání, tyto pigmenty ho také zlepšují. Jejich vrcholová absorpce světla vychází zrovna na vlnovou délku barvy modré oblohy naší planety. Když pigmenty odfiltrují modrý opar na obloze, mohou za jasného dne na vrcholu hory jedinci s větším množstvím pigmentu v sítnici – luteinu a zeaxanthinu z listové zeleniny – rozpoznat i obrysy horských hřebenů vzdálené o 43 km dále, než dokáží jedinci s minimem pigmentu nebo zcela bez něj.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Coleman AL, Stone KL, Kodjebacheva G, Yu F, Pedula KL, Ensrud KE, Cauley JA, Hochberg MC, Topouzis F, Badala F, Mangione CM; Study of Osteoporotic Fractures Research Group. Glaucoma risk and the consumption of fruits and vegetables among older women in the study of osteoporotic fractures. Am J Ophthalmol. 2008 Jun;145(6):1081-9.
- Stringham JM, Bovier ER, Wong JC, Hammond BR Jr. The influence of dietary lutein and zeaxanthin on visual performance. J Food Sci. 2010 Jan-Feb;75(1):R24-9.
- Jeong NH, Song ES, Lee JM, Lee KB, Kim MK, Cheon JE, Lee JK, Son SK, Lee JP, Kim JH, Hur SY, Kwon YI. Plasma carotenoids, retinol and tocopherol levels and the risk of ovarian cancer. Acta Obstet Gynecol Scand. 2009;88(4):457-62.
Images thanks to National Eye Institute and Wikimedia Commons.