Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Černé vs. anglické vlašské ořechy
Protizánětlivé a antioxidační účinky anglických a černých vlašských ořechů se velmi liší.
Nejlepší způsob, jak uchovávat a konzumovat olej z vlašských ořechů je uvnitř samotného ořechu. Ale co je lepší pro ochranu před kardiovaskulárními chorobami? Černé nebo anglické (běžné vlašské) ořechy? Bylo prokázáno, že běžné vlašské ořechy snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění; zdá se ale, že ještě nikdo nezkoumal černé vlašské ořechy pro jejich kardioprotektivní účinky – tedy až dosud. Možná jsou černé ještě lepší? Kdo si myslíte, že v soutěži vyhrál? Tři možnosti: nejlepší jsou černé, nejlepší jsou anglické, nebo to vyjde stejně.
Já bych tipoval černé na základě jejich bohaté chuti a barvy. Ale to bych se mýlil. Anglické jsou lepší a já vám ukážu proč. Oboje ořechy měly tendenci snižovat cholesterol. Ale když účastníci dostali jídlo obsahující „sendvič se… salámem a… sýrem na… bílém chlebu namazaném dvěma lžícemi másla spolu s… jogurtem“ a pak velkou hrst černých nebo anglických vlašských ořechů, stalo se něco velmi rozdílného. Když si tím množstvím nasycených živočišných tuků zaneseme tepny, naše krevní cévy jsou okamžitě, během pár hodin, zanícené a ztuhlé. Ale snězte se salámovým sendvičem anglické vlašské ořechy, které jsou tak plné protizánětlivých látek, že významně snížíte tento dopad.
„Černé ořechy však funkci endotelu (buňky arteriální výstelky) nezlepšily, což lze vysvětlit nutričními rozdíly mezi ořechy. Anglické vlašské ořechy (například) mají téměř 10krát více antioxidační kapacity než černé.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to rawsomehealthy.com and xtinabot via flickr