Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fungují kolagenové doplňky při stárnutí pleti?
Předpokládal jsem, že kolagenové bílkoviny se v trávicím traktu zcela rozloží, ale mýlil jsem se.
Doplňky z kolagenu se staly velkým hitem v léčbě stárnutí pokožky. Jsou dostupné jako pilulky, prášky a výrobky jako tyčinky, gumové bonbóny, ale i káva a pivo s kolagenem. Sociální média jsou „zaplavována placenými reklamami prodávajícími nepodložená tvrzení“. A která tvrzení, pokud nějaká, lze podložit důkazy?
Slovo kolagen pochází z řeckého slova kola, což znamená „želé“ a gen, což znamená „tvořit“. Příkladem jeho rosolovacích vlastností jsou výrobky z želatiny, želé, což je prakticky jen uvařený kolagen.
Jde o naši nejhojnější bílkovinu a hlavní strukturální složku většiny tkání v našem těle. Například až tři čtvrtiny váhy naší kůže tvoří čistý kolagen. Existují desítky typů kolagenu, ale všechny mají charakteristickou chemickou strukturu z trojité šroubovice propletené do sebe. A co se stane, když kolagen sníme?
Kdyby se mě někdo zeptal na kvalifikovaný odhad účinků užívání kolagenu ještě před mým pečlivým průzkumem pro knihu o (ne)stárnutí How Not to Age, zcela bych to zavrhl jako čarodějnický nesmysl. Jíst kůži pro pěknou kůži dává asi tolik smyslu jako jíst mozky pro chytřejší mysl nebo oční bulvy pro zlepšení zraku. Konec konců, když jíte bílkoviny, jsou rozloženy na aminokyseliny, a ty pak znovu sestaveny do bílkovin, jaké vaše tělo potřebuje. A ze všech jedlých bílkovin je kolagen zrovna jedinou, která je skutečně nekompletní. Ano, postrádá jednu esenciální aminokyselinu.
Ostatní jedlé bílkoviny, včetně všech rostlinných, obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Esenciální se nazývají proto, že zvířata ani člověk si je neumí vyrobit. Kolagenu však chybí aminokyselina tryptofan. Takže jediný zdroj bílkovin, na kterém byste nepřežili, je želatina. Skóre kvality bílkoviny má prakticky nula. Nikdo však nejí jen želatinu. Do stravy tak lze zařadit značné množství kolagenu bez narušení rovnováhy. Tryptofan je však jedinečný. Když byli lidé randomizováni byť jen k jednomu jídlu tvořenému proteinovým nápojem na želatinové bázi, vedlo to během pár hodin k poruchám paměti v důsledku „akutního vyčerpání tryptofanu“, nejspíše kvůli poklesu serotoninu v mozku. Serotonin se totiž tvoří z tryptofanu a nejenže reguluje náladu, ale také učení a paměť. Myšlenka doplňkového užívání kolagenu mi proto nikdy nedávala smysl. Nicméně definitivní odpověď najdeme jedině v pevných, nikoliv rosolovitých důkazech. Co říká věda?
Má domněnka, že kolagenové bílkoviny by se zcela rozložily v trávicím traktu, byla mylná. Když lidem podáte želatinu z vepřové kůže nebo kuřecích nohou, tak malé částice kolagenu dokážete najít během několika hodin v jejich krvi. U lidí jsme částice zatím dále nesledovali. U hlodavců však úlomky kolagenu po konzumaci želatiny doputovaly až do chrupavek a kůže. Biologicky neexistuje mechanismus, jakým by tyto úlomky mohly být přímo začleněny do nového kolagenu. Může tu být nepřímá cesta; kousky kolagenu mohou posílit ukládání kolagenu, jak to zřejmě funguje v kůži potkanů. A co u lidí?
Některé kolagenové studie postrádají kontrolní skupiny. Připomnělo mi to starý díl seriálu Star Trek Mudd's Women, ve kterém Kirk úspěšně nahradí omlazující doplněk stravy placebem, aniž by si toho mimozemšťané všimli. Randomizované kontrolované studie jsou v tomto případě vzácné, nicméně systematický posudek a metaanalýza z dostupných dat ukázaly, že navzdory smíšeným výsledkům v průměru kolagen poskytl příznivé účinky na hydrataci, pružnost a texturu pokožky. Navzdory určitým žádoucím účinkům však většina dermatologické komunity zůstávala skeptická. Nadnesli, že výrobci kolagenu možná jen zaplavují svět nekvalitními a zkreslenými studiemi.
Studie jsou často financovány výrobci kolagenových doplňků a celkovou kvalitu důkazů lze považovat za „omezenou, protiřečící si a nijak zvlášť robustní“. Posudek z roku 2022 nazvaný „Mýty a média v orálním užívání kolagenových doplňků na kůži, nehty a vlasy“ v Journal of Cosmetic Dermatology dospěl k závěru, že „dermatologové by si měli dát pozor na nepodložená tvrzení o schopnostech kolagenu šířená firmami, tvrzení která přesahují rámec důkazů aktuálně podporovaných vědeckou literaturou“. Vzhledem k nedostatečným důkazům „nelze kolagen v současnosti rutinně doporučovat k užívání“. A co více, důkazy jsou považovány za „obzvláště nepřesvědčivé“ v porovnání s metodami s rozhodně prokázaným pozitivním účinkem na kolagen v pleti, jako je používání UV filtrů, nekouření a zdravé stravování.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org