Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak podpořit přátelské střevní bakterie bez probiotik
Některé prospěšné střevní bakterie dokáží proměnit vlákninu v protizánětlivou a protirakovinnou látku zvanou butyrát. Tu pak dokážeme znovu vstřebat. Množství bakterií tvořících ve střevech butyrát můžeme zvýšit konzumací rostlinné stravy.
Štěpení vlákniny pomocí naší přátelské mikroflóry dává vznik ještě jedné mastné kyselině s krátkým řetězcem, zvané butyrát, která dokáže bojovat proti rakovině zpomalením množení buněk rakoviny tlustého střeva a aktivací programu buněčné smrti rakovinných buněk, ale především i pomáhá rakovině předcházet.
Butyrát může vysvětlit, proč má rostlinná strava plná vlákniny tak silné protizánětlivé účinky. Nedávná studie došla k závěru, že butyrát vykazuje široké protizánětlivé účinky a může být dobrým kandidátem pro boj proti zánětům souvisejícím s obezitou a systémovým zánětům obecně. Zmiňují, že používali butyrát ve formě nějakého doplňku, ale můžeme si ho přirozeně vyrábět sami dvěma způsoby.
Zaprvé, jíst více rostlinných potravin, protože butyrát je vedlejším produktem trávení vlákniny. A zadruhé, můžeme zvýšit množství bakterií produkujících butyrát v našem tlustém střevě… konzumací většího množství rostlinných potravin! „Různá kapacita produkovat butyrát u jednotlivců v závislosti na stravě.“ Nejenže lidé živící se vegetariánskou stravou hostí více dobrých bakterií, ale také fekální vzorky od vegetariánů vykazovaly nejvyšší počet kopií genů produkujících butyrát.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Arora T, Sharma R, Frost G. Propionate. Anti-obesity and satiety enhancing factor? Appetite. 2011 Apr;56(2):511-5.
- Tonstad S, Butler T, Yan R, Fraser GE. Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2009 May;32(5):791-6.
- Scharlau D, Borowicki A, Habermann N, Hofmann T, Klenow S, Miene C, Munjal U, Stein K, Glei M. Mechanisms of primary cancer prevention by butyrate and other products formed during gut flora-mediated fermentation of dietary fibre. Mutat Res. 2009 Jul-Aug;682(1):39-53.
- Hippe B, Zwielehner J, Liszt K, Lassl C, Unger F, Haslberger AG.Quantification of butyryl CoA:acetate CoA-transferase genes reveals different butyrate production capacity in individuals according to diet and age. FEMS Microbiol Lett. 2011 Mar;316(2):130-5.
- Meijer K, de Vos P, Priebe MG. Butyrate and other short-chain fatty acids as modulators of immunity: what relevance for health? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Nov;13(6):715-21.